AMSTERDAM - Personeel in de ict-sector was nooit zo happig om lid te worden van een vakbond. Een goed salaris, een 'vette leasebak' en een luxe 'mobieltje' behoorden toch standaard tot de arbeidsvoorwaarden. Maar nu de bomen niet langer tot in de hemel groeien en werkgevers met ingrijpende saneringsplannen komen, zoeken ook automatiseringsmedewerkers steeds meer hun toevlucht tot de bonden. "Veel mensen zijn bang dat ze de volgende zijn."
|
De unieke acties bij Getronics bewijzen de intrede van de vakbonden in de ict-sector. (Foto: ERAN OPPENHEIMER)
|
Er wordt flink geschud aan de automatiseerdersboom. Wegblijvende klanten zetten de sector onder zware financiële druk en aangezien salarissen de grootste kostenpost vormen, zijn de meeste ict-bedrijven flink aan het snijden. Zo schrapte Ordina 250 arbeidsplaatsen, sneed Pink-Roccade 400 arbeidsplekken weg, zette Cap Gemini 10% van zijn personeel op straat en viel zowel bij CMG als Aino voor ruim 100 man het doek.
Daarnaast kreeg personeel bij Getronics te horen op niet meer dan 1,5% loonsverhoging te hoeven rekenen. Als klap op de vuurpijl vroeg Aino-bestuursvoorzitter Willem Haverkamp zijn personeel om een loonoffer van niet minder dan 20% om aan een faillissement te kunnen ontkomen. Als gevolg daarvan was de automatiseerder gisteren de grootste daler op de Amsterdamse beurs. Het aandeel Aino kelderde met 21% naar €0,79.
De slechte marktsituatie bij de automatiseerders betekent werk aan de winkel voor de vakbonden. Vorige week vonden onder leiding van werknemersorganisaties bij het hoofdkantoor van Getronics de eerste acties van ict-personeel in de geschiedenis plaats. Eerder moesten de bonden er aan te pas komen om te verhinderen dat de lonen bij Pink-Roccade op de nullijn bleven steken.
De ict-werknemers gaan dan ook steeds meer beseffen dat lid zijn van een vakbond in deze onzekere tijden vruchten kan afwerpen. Een bond kan onder andere helpen met ingewikkelde juridische zaken, het vechten voor een goed sociaal plan en het geven financiële adviezen.
"Bij Ordina is het aantal leden verdubbeld", weet FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen. "De organisatiegraad bij PinkRoccade is in een paar maanden met een factor anderhalf toegenomen en ook bij Aino is het aantal leden de laatste tijd flink gestegen. Ik krijg steeds meer ongeruste Aino-medewerkers aan de lijn. Ze voelen zich gewoon bedreigd nu de voorzitter heeft geroepen dat een loonoffer van 20% noodzakelijk is om een faillissement te voorkomen. Ik adviseer ze om zo'n offer niet te maken. Immers, als over een maand de tent alsnog omvalt, krijgt het personeel dankzij het gedane offer een lagere ww-uitkering."
Volgens FNV-bestuurder Patrick Banis is het aantal leden bij CMG meer dan verdubbeld en ook zijn collega Carla Kieberg, die nauw betrokken was bij de Getronics-acties, spreekt van een verdubbeling van de organisatiegraad. Alle drie de vakbondsbestuurders merken dat de ict-sector anders is dan andere sectoren waar ze actief zijn. De werkgevers in de automatisering hebben geen boodschap aan de bemoeienissen van de bonden.
"Ze zijn het niet gewend of vinden het te lastig om met ons aan tafel te zitten", vat Kieberg de houding van de topmannen samen.
Banis herkent zich in de uitspraak van zijn collega. Hij probeerde gisteren met het bestuur van CMG over een sociaal plan te praten. "CMG weigert ons als serieuze gesprekspartner te zien", luidt het oordeel van FNV-bestuurder Kieberg. "Ze willen wel onze punten aanhoren, maar vervolgens bepalen ze zelf wat ze er mee doen. Wij mogen dus niet meedoen met de onderhandelingen terwijl onze leden dat wel willen. Ze proberen ons gewoon buiten de deur te houden."