AMSTERDAM - Van de trotse internationale bouwer Ballast Nedam is over een paar jaar niet veel meer over dan een Nederlands bedrijf met een baggerdochter. Nadat het bedrijf een half jaar geleden al aankondigde zich terug te trekken uit risicovolle internationale projecten, kondigde de bouwonderneming gisteren aan dat het ook in Engeland te heet onder de voeten wordt.
|
Ballast Nedam trekt zich op termijn terug van de Britse markt. (Foto: ANP)
|
Analisten schrokken gisterochtend van de aankondiging. "Dit is alweer een onaangename aankondiging van de bouwer", zei analist Dirk Verbiesen (Van Lanschot Bankiers). "Dat het slecht ging in Zuid-Engeland, wisten we. Ze hebben het al tijden moeilijk in de traditionele aannemerij. Dat is een snoeiharde aanbestedingsmarkt." Maar analisten verbazen zich erover dat Ballast Nedam zich volledig terugtrekt uit het land. "Ik kan het niet plaatsen", zegt de Van Lanschot-analist. "Operationeel gezien zou het ze namelijk moeten lukken een mooie plus te behalen in het noorden van het land en met de zogeheten pfi-projecten."
Bij deze klussen, waarbij Ballast Nedam veelal een deel van het risico en onderhoud op zich neemt, zou het volgens analisten ook zijn voordeel kunnen doen als de Nederlandse markt opengaat voor dit soort opdrachten. Eerder dit jaar zei Ballast Nedam nog dit jaar een winstbijdrage te verwachten uit Engeland. Toen zag het er allemaal nog redelijk uit. "Ik ga ervan uit dat het inmiddels een achterhaalde resultaatsverwachting is", aldus Verbiesen. "Ik voorzie dat Ballast in de honger naar bouwopdrachten veel te lage aanbiedingen heeft gedaan en geconfronteerd is met meerwerk dat voor eigen rekening kwam."
"Dit is een voorbode voor wederom een slecht jaar bij Ballast Nedam", constateert analist Timmo van de Bunt (ING Financial Markets). "En het is niet de eerste keer dat ze met slecht nieuws naar buiten komen."
De bouwer uit Nieuwegein geeft echter geen toelichting op de plannen. Journalisten en analisten met vragen wordt gevraagd geduld te hebben tot volgende week vrijdag. Dan maakt Ballast de halfjaarcijfers bekend.
"Probleem is dat beleggers in de tussentijd gaan speculeren op de afloop. Dat is nooit goed voor de rust binnen een bedrijf", zegt een analist daarover. Een slecht-nieuws-show is onvermijdelijk. Het bouwbedrijf zal vrijwel zeker opnieuw een miljoenen verslindende voorziening moeten nemen.
Nu om de activiteiten in Groot-Brittannië definitief af te bouwen. "Maar als bestuursvoorzitter Kottman in zijn missie slaagt om van Ballast Nedam een goed Nederlands bouwbedrijf te maken met een winstgevende baggeraar", besluit een analist, "dan is Kottman koning."