De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wantrouwen van belegger
blijft Ahold parten spelen

Van een onzer verslaggevers

   
 

ZAANDAM - Supermarktconcern Ahold blijft achtervolgd worden door 'een ongekend' gebrek aan vertrouwen onder beleggers. Op de Amsterdamse effectenbeurs moest de Zaanse detailhandelsreus gisteren 9,6% terug op 'nieuws dat eigenlijk geen nieuws' was. Daarmee verloor Ahold op één dag €1,9 miljard aan beurswaarde. Sinds eind vorig jaar ging er 41% van de koers af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x200, 18kb)

Handelaren brachten het koersverlies in verband met het 'nieuws' dat de Argentijnse centrale bank aan Banco Velox heeft gevraagd haar activiteiten dertig dagen te staken, vanwege liquiditeitsproblemen in Uruguay en Paraguay. Banco Velox maakt onderdeel uit van Grupo Velox en met het tweede - van de bank onafhankelijke - onderdeel van deze groep heeft Ahold een joint venture in Argentinië.

Ahold heeft in deze gezamenlijke onderneming - Disco Ahold International (DAI) - een belang van ongeveer 85%. DAI exploiteert de supermarktketen Disco. Mocht Velox Retail Holding omvallen, dan is Ahold verplicht om het resterende 15%-belang in Disco Ahold International over te nemen voor een slordige $500 miljoen (waarvan $150 miljoen schulden).

Ahold betaalt daarmee volgens analisten 400 tot $450 miljoen te veel. De overnamesom is een aantal jaren geleden al vastgesteld in dollars. Gezien de economische situatie in het land en de val van de Argentijnse peso zou het belang anno 2002 niet meer dan 50 à $100 miljoen waard zijn.

Een forse schadepost dus, maar niet meer dan een mogelijke en hypothetische, benadrukt Ahold zelf. Voor de koersval op de beurs - let wel: ongeveer vier keer zo groot als de mogelijke maximale schade - is 'het Argentinië-verhaal' dan ook geen verklaring, stelt een woordvoerder. "We hebben in ons jaarverslag over 2001, op onze website, bij de publicatie van resultaten en tijdens drie telefonische analistenbijeenkomsten die ook voor de media toegankelijk waren, al op de risico's bij onze Argentijnse joint venture gewezen. Het risico kán geen verrassing meer zijn."

"Voor Argentinië heeft Ahold al diverse malen gewaarschuwd", vallen analisten de zegsman van het supermarktconcern bij. Peter van der Lely (Iris) en Nico van Geest (Gilissen) wijzen voor een aanvullende verklaring dan ook naar berichten over een mogelijke wetswijziging in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse overheid zou fiscale voordelen voor Amerikaanse werkmaatschappijen die geld lenen bij hun buitenlandse moeder willen beperken. De rente op die leningen is nu nog volledig fiscaal aftrekbaar, bevestigt een woordvoerder van Ahold. "Maar ook de mogelijke beperking is niet nieuw", stelt de zegsman. "Dit circuleert al vier weken. Het werd alleen afgelopen weekeind nog eens op een rijtje gezet door een Britse zakenkrant."

Wat verklaart dan wél Aholds dramatische koersdaling op Beursplein 5? "Een ongekende vertrouwenscrisis", denkt analist Van Geest. "Ahold wordt niet meer zo geloofd, nadat de autonome groei waarop het concern zichzelf altijd zo voor liet staan, niet zo autonoom bleek." Ahold rekende in het verleden heel kleine overnames tot groei op eigen kracht, waardoor een vertekend beeld zou zijn ontstaan. "Andere retailers doen precies hetzelfde", zei bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven daar eerder over in een interview met weekblad FEM De Week.

Maar er was meer. In het jaar waarin de financiële markten werden opgeschrikt door boekhoudschandalen bij de Amerikaanse energiegigant Enron en - meer recent - telecombedrijf Worldcom, leek ook aan de jaarrekening van Ahold een luchtje te zitten. De pijn zat hem vooral in het grote verschil tussen de winst volgens de Nederlandse regeltjes en die volgens de Amerikaanse.

Vastgoed- en derivatentransacties leken het Nederlandse winstcijfer te stutten. "Wat ons echt is aan te rekenen, is dat we de derivatentransacties niet apart hebben benoemd in de post financiële baten en lasten", aldus Van der Hoeven daarover. "Als weliswaar roestig, maar toch enigszins financieel onderlegd persoon had ik dat moeten aanvoelen."

De vertrouwenscrisis treft Ahold als geheel en niet zozeer Van der Hoeven persoonlijk, stelt analist Van Geest desgevraagd. Bij telecombedrijf KPN was een gebrek aan vertrouwen in toenmalig bestuursvoorzitter Paul Smits aanleiding om deze op een zijspoor te zetten. Van der Hoeven lijkt een vertrek niet te overwegen. "In zo'n situatie opstappen? Dan kent u me niet", aldus de bestuursvoorzitter in FEM De Week.

"Als ik het idee krijg dat ik volgens anderen te lang blijf zitten, ben ik natuurlijk weg", aldus Van der Hoeven nog. "Maar nu heb ik nog de indruk van het tegendeel en krijg ik daar regelmatig bevestiging van", stelt de bestuursvoorzitter, "ook van bronnen die dat niet hoeven te zeggen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.