AMSTERDAM - De VN-afgezant Alvaro De Soto heeft weinig hoop op een oplossing voor het sinds 1974 gedeelde eiland Cyprus. Maar liefst 44 gesprekken zijn er sinds januari onder zijn leiding met de Grieks-Cypriotische president Glafcos Clerides en de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash gevoerd, maar het heeft niets opgeleverd.
De verstreken maand juni was vaak als streefdatum genoemd waarbinnen men een oplossing hoopte te vinden. "De doorbraak waarop ik hoopte, is niet gelukt", aldus de VN-afgezant. De gesprekken zullen op 16 juli worden voortgezet.
De druk van de Turks-Cyprioten op hun eigen leider Denktash om vooral tot een oplossing te komen, neemt ondertussen toe. Zij vrezen dat, als de onderhandelingen niets opleveren, het EU-lidmaatschap aan hun neus voorbijgaat. Uit de laatste verkiezingen, afgelopen zondag, in Noord-Cyprus, waar de Turks-Cyprioten wonen, won de oppositie, die snel tot een akkoord met de Grieks-Cyprioten wil komen.
De Soto benadrukte echter dat de door Verenigde Naties gesteunde onderhandelingen over het verdeelde eiland op zichzelf staan en niet in verband moeten worden gebracht met het lidmaatschapsproces van Cyprus om toe te treden tot de Europese Unie.
Tijdens een EU-topontmoeting in Helsinki in december 1999 werd besloten dat alleen het erkende Grieks-Cyprus lid kan worden van de Europese Unie. Dan komt er geen politieke oplossing voor het eiland en blijft het in tweeën gedeeld.
Cyprus werd verscheurd nadat Turkse troepen in 1974 het noorden van het eiland bezetten als reactie op een mislukte staatsgreep van Griekse nationalisten.
Deze inval is keer op keer in VN-resoluties veroordeeld.