CAIRO - In een opvallend kritisch rapport vegen de Verenigde Naties de vloer aan met de Arabische wereld. Het ontbreekt de 280 miljoen inwoners van de 22 landen aan politieke vrijheid, vrouwen worden onderdrukt en men is geïsoleerd van 'de wereld van ideeën'. Daarmee is de rijkdom die werd vergaard door olievondsten vergooid.
Osama bin Laden (Foto: EPA)
Dat schrijft althans het VN-ontwikkelingsprogramma in een rapport dat voor het eerst de Arabische wereld bestudeert. Pijnlijk is dat de nota geschreven is door Arabische intellectuelen, waardoor het gangbare negeren van kritiek als 'westerse propaganda' onmogelijk wordt.
De rapportage komt op een moment dat de Arabische staten onder druk staan vanwege '11 september'. Ook is de Arabische eer aangetast door de Palestijnse kwestie. Met name de VS kijken sinds de aanslagen op het Pentagon en de Twin Towers met argusogen naar sommige Arabische landen, waarvan er een aantal is beschuldigd van directe banden met de terroristen van Osama bin Laden.
De Israëlische overheersing van de Palestijnen kan volgens één van de samenstellers van het rapport, de Jordaanse oud-vice-premier Rima Khalaf Hunaidi, niet als excuus worden gebruikt.
"Veel te lang is die kwestie misbruikt om noodzakelijke hervormingen door te voeren", aldus de Jordaanse, die overigens zelf een Palestijnse achtergrond heeft.
Groei
In het rapport wordt gesteld dat de gemiddelde groei van het inkomen in de Arabische wereld de laatste jaren net een half procent was. Dat is, met uitzondering van sommige Afrikaanse staten, het laagste in de wereld.
De olie-inkomsten worden nauwelijks in de eigen regio geïnvesteerd, waardoor het bruto nationaal product achterblijft. De helft van de vrouwen kan niet lezen en ondanks de aanwezigheid van veel computers is de toegang tot het internet, vanwege regeringsrestricties, het laagst ter wereld. Om het intellectuele faillissement van de eens zo toonaangevende Arabische wereld aan te tonen, geven de VN-samenstellers het voorbeeld van de jaarlijkse boekpublicaties. Dat waren er vorig jaar 330, een vijfde van het aantal boeken dat jaarlijks in Griekenland verschijnt.
Goed werk
Het rapport is niet alleen kritisch. Met name op het terrein van de gezondheidszorg is veel goed werk verricht. De gemiddelde levensverwachting ligt vijftien jaar hoger dan twintig jaar geleden en kindersterfte is met tweederde teruggedrongen. Ook zijn er pogingen gedaan om de allerarmsten een beter leven te geven.
Khalaf Hunaidi beseft dat de nota weinig vrienden zal maken in de Arabische wereld. "Maar daarvoor is het ook niet geschreven. Het moet de ogen openen en het begin vormen van een dialoog die de noodzakelijke veranderingen in gang zet."