door Martijn Koolhoven HILVERSUM - Prijswinnaars van de Zorgloterij die een Fiat Punto hebben gewonnen, wachten tevergeefs op hun auto. De dealers weigeren de wagens te leveren omdat de Zorgloterij de rekeningen niet betaalt.
Prijswinnaars hebben zich al tot hun Fiat-dealers gewend, die echter weinig kunnen uitrichten. "We hebben een auto gewonnen, maar rijden, ho maar!" verzucht een van de gedupeerden in Brabant.
"Als er niet wordt betaald, wordt er niet geleverd. Boter bij de vis", stelt woordvoerder Hans Vervoorn van Fiat Nederland. "Het is jammer voor die mensen, maar wij zijn geen partij. Onze dealers hebben afspraken gemaakt met de Zorgloterij, dus dáár moeten de prijswinnaars zijn." De Zorgloterij is ernstig in de problemen gekomen, onder meer doordat de lotenverkoop ver achterbleef bij de verwachting.
Het financiële debacle met de Zorgloterij, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan de gezondheidszorg, is ontaard in een juridisch slagveld. Samen met andere schuldeisers vraagt entertainmentbedrijf Endemol Nederland aanstaande vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank het faillissement van de Zorgloterij aan.
Endemol, dat dertien televisieshows voor de Zorgloterij produceerde, heeft een claim van maar liefst 3,6 miljoen euro bij de Zorgloterij neergelegd. Van de door Peter Jan Rens gepresenteerde spelshows is nog geen cent betaald.
Reclamebureau McCann Erickson blijkt al na de vijfde van de in totaal dertien trekkingen beslag te hebben laten leggen op alle bankrekeningen van de Zorgloterij, waardoor de stichting Zorgloterij in feite toen al vleugellam is geraakt. De Zorgloterij bestrijdt de rechtmatigheid van deze claim.
Daar kwam twee weken later nog een beslaglegging van internetbedrijf Motioncontainer overheen. De rekeningen aan deze internetspecialist zegt de Zorgloterij echter niet te kunnen betalen, omdat er beslag op de eigen bankrekeningen is gelegd. Het gevolg is volgens de Zorgloterij echter wel dat Motioncontainer geen gegevens over lotenverkopen en prijswinnaars en andere noodzakelijke informatie aan de stichting Zorgloterij levert. De stichting heeft op haar beurt het internetbedrijf aansprakelijk gesteld.
Zorgloterij-baas Harry van der Weijden lijkt aan te sturen op een faillissement; hij ziet geen andere uitweg. "Voor het bestuur is het onbegrijpelijk dat er weinig loten zijn verkocht, met de huidige stand van zaken als gevolg. Vele jaren van inzet, het winnen van procedures en de organisatie van de Zorgloterij zelf, heeft thans vele financiële verliezers opgeleverd. Ook het bestuur zelf behoort tot deze verliezers, wij hebben gezamenlijk nog circa €500.000 van de stichting Zorgloterij tegoed."
Bijna tegen beter weten in laat Endemol weten nog steeds op een voorstel van de Zorgloterij te hopen, zodat een gang naar de rechter bespaard kan blijven. "Wij hebben ons geschaard in een rijtje schuldeisers", aldus een zegsman van het entertainmentconcern. "We bereiden ons voor op de rechtbank, maar we hopen echt dat het niet zover hoeft te komen."
Van der Weijden neemt Endemol niet meer serieus: "Ik kan helemaal geen voorstel doen, er is nog steeds sprake van beslag op de bankrekeningen. Endemol wil helemaal geen regeling, ze hebben mij zelfs privé aansprakelijk gesteld. Het faillissement is onafwendbaar."