De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kinderbijslag buiten
EU zwaar gekort

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het mes gaat in de Nederlandse kinderbijslag die wordt uitgekeerd in Turkije en Marokko. Het nieuwe kabinet introduceert het zogeheten 'woonlandbeginsel', waarbij de hoogte van de kinderbijslag wordt aangepast aan de maatstaven van het land van herkomst.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x400, 40kb)

CDA, LPF en VVD hebben afgesproken dat in landen buiten de Europese Unie een vast bedrag van 10% van de Nederlandse kinderbeslag wordt uitgekeerd. "Dit bedrag vormt een goede benadering van het gemiddelde bedrag dat in het woonland zelf zou worden uitgekeerd", aldus het nieuwe regeerakkoord. De maatregel levert 20 miljoen euro op.

Omstreden

Het 'woonlandbeginsel' is altijd omstreden geweest in de Nederlandse politiek, maar de laatste jaren tekende zich in de Tweede Kamer langzamerhand een meerderheid af voor het principe. De PvdA, die inmiddels met haar 23 Kamerzetels verbannen is naar de oppositiebankjes, hield het altijd tegen. De VVD ziet het woonlandbeginsel ook als middel tegen kinderbijslagfraude met 'spookkinderen' in Marokko en Turkije.

Het nieuwe kabinet gaat een keihard vreemdelingen- en illegalenbeleid voeren en legt de nadruk op een flinke toename van de veiligheid in Nederland. Gezinshereniging wordt bemoeilijkt en illegaal verblijf wordt strafbaar. Wie zonder documenten het land inkomt moet binnen een bepaalde tijd zijn identiteit aantonen. Wie illegalen te werk stelt, kan rekenen op zeer zware boetes. Gemeenten mogen geen woonruimte meer bieden aan illegalen. Ook kan er worden gekort op ontwikkelingshulp als regeringen illegalen niet terugnemen. Daarentegen krijgt een asielzoeker een verblijfsvergunning als de procedure meer dan drie jaar in beslag neemt. Volgens de coalitiepartners is het nodig "minder immigranten toe te laten voor wie een achterstandssituatie dreigt".

Nationale recherche

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken moet harde afspraken maken met de burgemeesters over de prestaties van de politiekorpsen. Zij moeten verantwoording afleggen over de resultaten en als die tegenvallen dan kan de bewindsman op Binnenlandse Zaken 'aanwijzingen' geven aan de burgemeesters. Alles wordt in het werk gesteld om de politie te versterken. De huidige kernteams worden samengevoegd tot één nationale recherche.

Er komt een algemene identificatieplicht, ruimere toepassing van DNA-technieken en veel meer cameratoezicht. Het aantal coffeeshops wordt teruggedrongen in de buurt van scholen en langs de Duitse en Belgische grens.

De coalitiepartners stellen vast dat er behoefte bestaat aan een andere bestuurscultuur, zoals het problemen bij de naam noemen, keuzen toelichten en niet uit de weg gaan, verantwoordelijkheid aanvaarden en een duidelijk zicht op wat er leeft in de samenleving.

Het referendum gaat de prullenbak in. Invoering van een systeem met een gekozen burgemeester, een van de LPF-wapenfeiten in de afgelopen periode, moet opnieuw worden onderzocht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.