BREDA - In deze dagen gaan zijn gedachten terug naar 1992. Als vijftienjarige stond Karsten Kroon halverwege de tijdrit in Luxemburg tussen het publiek, vijf rijen dik wel te verstaan, naar de Tour de France te kijken. "Wat een drukte. Wat een circus. Ik wist niet wat ik zag." Maar iets anders viel de Drent nog meer op. "Jeetje, wat reden die jongens hard." Zaterdag keert hij terug naar het groothertogdom. Ditmaal niet als supporter, maar als een van de artiesten. In het oranje-wit-blauw van de Rabobank samen met Addy Engels als debutant in 'La Grande Boucle.'
|
Addy Engels en Karsten Kroon (r.) zijn de twee ambitieuze Tour-debutanten van de Rabobankploeg.
|
Beide nieuwelingen spreken over een gezonde spanning. Ze beseffen dat ze een nieuwe stap in hun carrière zetten. Maar van een leerproces wil geen van beiden spreken. Daarvoor is hun verwachtingspatroon te hoog. Waar Kroon zich bovenal richt op de eerste tien ritten, hoopt Engels vooral zijn waarde te tonen in de slotweek in het hooggebergte. "Ik ben vierdejaars beroepswielrenner", geeft Kroon aan. "Ik weet in principe wat me te wachten staat. We rijden straks toch rond in hetzelfde peloton met dezelfde renners waarmee we zovele wedstrijden rijden. Ik hoop me met aanvalspogingen in de vlakke ritten in de eerste anderhalve week te onderscheiden. Daarvoor heeft de ploeg me ook meegenomen."
Engels heeft zijn lat de afgelopen maand in de Giro d'Italia hoger gelegd. De 10e plaats in de koninginnerit naar Folgaria en de 24e plaats in de eindrangschikking waren opmerkelijk. Door een gescheurde spier in zijn bovenbeen en de waterpokken ging het hele voorjaar verloren. Met slechts twintig wedstrijddagen in de benen vertrok hij in Gironingen. "Daardoor begon ik vrij fris aan de Ronde van Italië, maar achteraf bleek ik wel heel erg fris te zijn. Dat ik juist in de laatste week mijn beste prestaties neerzet, geeft aan hoe ik me ontwikkel. Dat ik wel degelijk verbeter gedurende zo'n lastige ronde."
De dubbel Giro/Tour zal een zware belasting voor Engels worden. Vrees heeft hij er niet voor. Na de Giro heeft hij twee weken kalmpjes getraind, waarna Nederlands nieuwste klimtalent in de Route du Sud volledig in dienst reed van de nieuwe Amerikaanse kopman Levi Leipheimer. "Ik hoop dat ik in de Tour ook nuttig werk voor hem kan verrichten. Ik wil Levi in het hooggebergte bijstaan. Als de groep tot een dertigtal renners is uitgedund, hoop ik er nog bij te zitten. Aan de voet van de laatste col hoop ik Levi in een goede positie af te zetten. Wat dat betreft heb ik mijn verwachtingspatroon in de Giro bijgesteld. Anderhalve maand geleden had ik nog niet verwacht dat ik mezelf in een grote ronde zo kon laten zien. De Tour is niet het geschikte platform om te leren. Nee, nu denk ik niet meer aan leren, maar aan presteren."
Een visie die de immer strijdvaardige Kroon deelt. "Ik ben er juist op gebrand om goed voor de dag te komen in de Tour", zegt de Drent. "Van het voorjaar had ik me absoluut meer voorgesteld. Zowel in Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen als in Parijs-Roubaix viel ik. Driemaal op dezelfde heup. Waarschijnlijk liep het daardoor niet vlekkeloos. Ik zat ineens in een neerwaartse spiraal waar ik moeilijk uit kon komen. Ik was echt teleurgesteld, want ik had zeker verwacht dat ik me in die periode in de kijker kon rijden. Dat de ploeg me alsnog heeft geselecteerd, onderstreept het vertrouwen dat ze in me hebben. De Ronde van Duitsland en de Ronde van Zwitserland heb ik ter voorbereiding gereden. Achttien koersdagen in 25 dagen. Het was heel zwaar, maar ik merkte de laatste dagen in Zwitserland dat de goede vorm eraan komt."
Twaalf maanden geleden werd de 25-jarige Engels een week voor de Tour-start in Duinkerken als laatste persoon gepasseerd voor de selectie. Het begin van een malaise. Een paar dagen later brak hij immers bij een training zijn zadelpen en scheurde zijn sluitspier. "In het ziekenhuis in Assen lag ik balend naar de Tour de France te kijken. Nu ben ik er zelf bij. Met twee Giro's en een Vuelta in mijn bagage heb ik er het volste vertrouwen in."
Tour-ploeg Rabobank: Levi Leipheimer, Michael Boogerd, Erik Dekker, Bram de Groot, Addy Engels, Karsten Kroon, Grischa Niermann, Beat Zberg en Marc Wauters.
Johan Lammerts is door de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie benaderd om topsportcoördinator te worden. Lammerts is nu nog bondscoach van de neo-amateurs. De KNWU heeft gekozen voor een structuur waarin nadrukkelijk wordt gewerkt aan het opleiden van topsporters in alle disciplines. Daarvoor wordt voor elke tak een bondscoach aangesteld. Een aantal namen is inmiddels ingevuld: Gerrie Knetemann blijft coach van de eliterenners met contract, voor de andere wegcategorieën is Egon van Kessel benaderd.