De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  NAC vecht om
te overleven

   
 

BREDA - NAC is verwikkeld in een diepe, financiële crisis en slechts snelle tussenkomst van de gemeente Breda kan een uitweg bieden. Voorafgaand aan de eerste training, gisteren, gaf algemeen-directeur Roelant Oltmans de voltallige selectie een beeld van de kritieke situatie. "De spelersgroep is de zekerheid geboden dat alles goed komt", bleef aanvoerder Alfred Schreuder echter optimistisch. Deze week nog buigt de Bredase gemeenteraad zich over de noodkreet om financiële steun, die NAC als redmiddel ziet om een tekort aan liquide middelen van 3,2 miljoen euro weg te werken. In de huidige conditie voldoet NAC immers niet aan de voorwaarden die de KNVB heeft gesteld om in aanmerking te komen voor een licentie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
De voltallige selectie van NAC werkt zich op de eerste trainingsdag weer in het zweet. (Foto: FOTO COR VIVEEN)
Bij de eerste training stond de weelde op het veld in schril contrast met de actuele financiële situatie. Met vijf nieuwkomers doet het zorgenkind het in deze voor het profvoetbal moeilijke tijden ogenschijnlijk beter dan heel wat collega-clubs. De komst van de transfervrij gehaalde Arne Slot (FC Zwolle) en Marcel Koning (NEC), de van PSV gehuurde Jürgen Colin en de door externe financiers gekochte Ali Boussaboun (FC Groningen) en Bart Van den Eede (FC Den Bosch) was wellicht vanuit voetbaltechnisch oogpunt pure noodzaak, het niet verkopen van spelers als Gabor Babos, Rob Penders of Tamas Petö vanuit financieel oogpunt zeker een catastrofe. Een of meerdere lucratieve transfers had verlichting moeten brengen, maar NAC is getackeld door de ingeklapte transfermarkt. Hoezeer de spanning daardoor in Breda is opgelopen, bleek wel afgelopen vrijdag toen zo'n 150 heethoofdige aanhangers verhaal kwamen halen bij algemeen-directeur Roelant Oltmans, die door hen als zondebok is aangewezen. De analyse van deze supporters is echter wat al te eenvoudig. Als een middenmoter na het meest succesvolle seizoen sinds jaren moet toegeven een schuld van 8,6 miljoen euro te hebben opgebouwd, dan heeft niet alleen de manager, maar de totale organisatie gefaald.

Dit is inmiddels ook ruiterlijk erkend door Tem Nederlof, de voorzitter van de raad van toezicht, het orgaan dat de afgelopen jaren dit alles zomaar heeft laten gebeuren. Na maandenlang de problemen onder het tapijt te hebben gefrommeld, gaf Nederlof onlangs dan toch opening van zaken. In een open brief aan de supporters legde Nederlof gedetailleerd uit hoe het zover heeft kunnen komen. In 1999 immers kon de volksclub na een ingrijpende steunoperatie, waarin de gemeente een groot aandeel had, met een schone lei en 2,3 miljoen euro aan reserves een frisse start maken.

Drie jaar later is de plus van 2,3 een vette min van 8,6 geworden. De aanleiding voor het tekort is van velerlei aard. Enkele oorzaken: het jaartje eerste divisie leverde een tekort van 2,1 miljoen euro op, om daarna goed beslagen ten ijs te komen in de eredivisie moest NAC 2,3 miljoen euro lenen, het mislukte streven om ook in het topbasketbal voet aan de grond te krijgen, kostte 0,7 miljoen en op de begrotingen van de afgelopen twee seizoenen kwam NAC meer dan 1,8 miljoen euro tekort.

Voor alles zijn redenen aan te voeren, maar het staat als een paal boven water dat NAC met het riskante financiële beleid zichzelf flink in de nesten heeft gewerkt. Het op scherp zetten van het licentiebeleid door de KNVB - al moet nog maar blijken wat daar nu werkelijk van komt - heeft de zaak extra onoverzichtelijk gemaakt.

Inmiddels vestigt de clubleiding in het streven naar een oplossing voor de korte termijn niet langer de hoop op het binnenhalen van een supersponsor (het Japanse telecomconcern NTT/DoCoMo) of op een lucratieve fusie met amateurclub De Baronie, maar op een andermaal gulle gemeente.

Het is in ieder geval de verdienste van NAC dat de anders zo logge gemeente ineens als een 'Speedy Gonzalez' tekeergaat. Nadat NAC twee weken geleden een verzoek om een renteloze lening indiende, heeft het college van burgemeester en wethouders meteen een extern bureau een onderzoek laten uitvoeren, waarvan de uitkomsten vandaag door het college worden besproken, waarna een plan wordt gemaakt, dat overmorgen al aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Een ongelofelijk schema voor de anders zo bedachtzame overheid, waaruit andermaal blijkt hoe hoog de nood bij NAC is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.