De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Nieuwe wetgeving draait
zelfstandigen de nek om'

   
 

AMSTERDAM - "Zelfstandige ondernemers wordt de nek omgedraaid", zegt voorzitter Klaas de Waardt van Verenigde Eigen Rijders Nederland (VERN). Hij doelt op de onzekerheid waarin zelfstandige ondernemers mét of zonder personeel verkeren. De belastingdienst bestempelt ze als zelfstandigen terwijl de uitkeringsinstelling UWV achteraf kan beoordelen dat een zelfstandige in loondienst is geweest. Daardoor lopen opdrachtgevers en zelfstandige ondernemers het risico met forse naheffingen voor sociale premies te worden geconfronteerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (421x284, 25kb)
Zelfstandige vrachtwagenchauffeurs vrezen opdrachten kwijt te raken
Werkgeversorganisaties zoals het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), VNO-NCW, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) hebben tabak van de onzekerheid waarin de ongeveer 300.000 zelfstandige ondernemers en opdrachtgevers verkeren. Het water komt hen tot aan de lippen.

"Vervoersbedrijven maken veelal gebruik van zelfstandigen", zegt algemeen secretaris Rob Enthoven van werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer. "Door de onzekerheid over de status van een zelfstandige ondernemer zijn vervoersbedrijven huiverig om een contract met zelfstandigen af te sluiten."

Nieuwe wetgeving die op 1 januari is ingegaan, moest vooraf duidelijkheid geven over de status van de zelfstandige (met of zonder personeel) door middel van een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die door de belastingdienst wordt afgegeven. Maar de zelfstandigen kwamen van de regen in de drup. Maar nu blijkt dat het UWV achteraf toch kan bepalen dat er bij de zelfstandige sprake was van een dienstbetrekking waardoor zowel de opdrachtgever en de zelfstandige alsnog hun bijdragen voor de werkgevers- en werknemerspremies moeten afdragen. De VAR die de belastingdienst heeft afgegeven, heeft dus helemaal geen status, zeggen de ondernemersorganisaties.

"Ik heb grote twijfels dat het UWV in redelijkheid over het zelfstandige ondernemersschap zal oordelen", zegt De Waardt van VERN. Ernst Mellink overkwam datgene waar de zelfstandigen zo voor vrezen. Hij heeft een eigen bedrijf op het gebied van informatiebeveiliging en verhuurde zichzelf. Het UWV (Gak) bepaalde echter dat hij een flexwerker is waardoor hij werknemerspremies moet afdragen. De belastingdienst ziet hem als zelfstandige ondernemer en dus moet hij ook vennootschapsbelasting betalen. Hiertegen is Mellink in beroep gegaan.

Secretaris Roel Masselink van PZO roept de politiek met klem op een einde te maken aan de onzekerheid. "Zeker omdat dit ten koste gaat van het ondernemerschap in ons land dat de politiek altijd zo promoot."

Het UWV legt uit dat de belastingdienst een andere wet moet uitvoeren dan de uitkeringsinstelling. "En die twee wetgevingen zijn niet helemaal sluitend", zegt een woordvoerder van het UWV. "Wij voeren de werknemersverzekeringen uit en gaan na in hoeverre er sprake is van een dienstbetrekking. Dan kan het gebeuren dat het UWV tot een andere conclusie komt dan de belastingdienst." De belastingdienst en het UWV onderkennen de problemen. Volgens de woordvoerder is er wel een conceptbesluit in de maak om het gat op te vullen, maar "om het gat echt te dichten, moet de wet veranderd worden".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.