AMSTERDAM - Indonesië is als producent van nootmuskaat op zijn retour. Produceerde het land in de jaren '90 nog 10.000 ton nootmuskaat per jaar, nu is dat nog maar 6000 ton.
Volgens algemeen directeur Henk Moerman van Catz International heeft de teruggang in nootmuskaatproductie verschillende oorzaken.
"Indonesië heeft het de laatste jaren politiek en economisch erg moeilijk gehad", vertelt hij.
|
Nootmuskaat (Foto: Frans Jongen)
|
"In die omstandigheden is het voor de boeren veel moeilijker om de plantages te onderhouden. Ook spelen insectenplagen en klimatologische omstandigheden een rol." Zo is het de laatste jaren veel droger geweest dan normaal, waardoor de Myristica fragrans (nootmuskaatboom) minder vruchten draagt.
Waar Indonesië in de min zit qua nootmuskaatproductie, zitten landen als Grenada, India en Sri Lanka in de plus. Dat houdt in dat die landen de laatste jaren steeds meer zijn gaan produceren, hoewel de totale productie nog ver achterblijft bij die van Indonesië. Ook is de kwaliteit vaak minder.
Het is pas sinds een maand of zes dat de verminderde oogst van nootmuskaat opvalt en de prijs op de wereldmarkt flink is gestegen, met zo'n 35%.
"Vorig jaar was er ook al een mindere productie, maar doordat mensen minder vlees aten door al die crises, viel het minder op", aldus Moerman.
Nootmuskaat wordt vandaag de dag vooral als smaakmaker gebruikt in de keuken.