VOORBURG - De gemiddelde Nederlander overbrugt te voet jaarlijks ongeveer 208 kilometer; dat is de afstand tussen Amsterdam en Maastricht. Per dag leggen we circa 600 meter lopend af.
Toch bewegen we te weinig, zo blijkt uit een recente CBS-publicatie. Verder roken en drinken we te veel en we zijn te dik.
Het onderzoek wijst uit dat de toenemende aandacht voor een actieve en gezonde leefstijl nauwelijks effect oplevert. "We zijn vooral steeds minder gaan bewegen en dat is ongezond", meent prof.dr. Harm Kuipers, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de universiteit van Maastricht.
Gebrek aan beweging speelt volgens deze hoogleraar een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, suikerziekte, botontkalking en spierzwakte. "Regelmatige lichamelijke activiteit leidt tot een betere afweer en een grotere stresstolerantie.''Uit de CBS-cijfers blijkt dat in 2000 ruim zes miljoen Nederlanders van vijftien jaar en ouder wekelijks hebben gesport; waarvan een kwart zelfs vijf uur of meer. Fietsen doet 42 procent regelmatig en 49 procent wandelde minimaal een uur per week. "Dat zijn er bijna net zoveel als in de jaren hiervoor", vervolgt Kuipers. "Volgens de gangbare normen voor gezond leven is dit echter te weinig."
Behalve aan een tekort aan beweging bezondigen we ons aan overmatig eten en drinken. "Trendcijfers tonen wel verschillende ontwikkelingen tussen mannen en vrouwen. Zo hebben in het afgelopen decennium relatief meer mannen dan vrouwen de nicotine afgezworen en is het percentage vrouwen dat alcohol nuttigt iets sterker gestegen dan bij mannen."