De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Parawereld rouwt na nieuw ongeval
   
 

door Eric van Staten TEXEL - De Nederlandse wereld van parachutespringers heeft gisteren met grote verslagenheid en droefenis gereageerd op de dood van Mike de Haas (34).

De ervaren vrijevalspringer bezweek zondagavond in het VU-ziekenhuis in Amsterdam aan de verwondingen die hij zaterdagmiddag tijdens een oefensprong boven Texel had opgelopen.

De Utrechter is het derde dodelijke slachtoffer dat in korte tijd op Texel is gevallen. Op zondag 2 juni kwamen Robert Brinksma en Gerbert van Vliet om het leven toen hun parachutes door nog onbekende oorzaak in elkaar verstrengeld raakten. Beiden waren eveneens zeer ervaren.

Harrold van Noord van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvl) spreekt over een zeer dramatisch jaar: ,,Drie doden in één maand tijd is iets dat we, voorzover ik mij kan herinneren, niet eerder hebben meegemaakt.''

Training

Mike de Haas, die tien jaar geleden zijn eerste opleiding volgde op Texel en daarna op het waddeneiland als trainee werkzaam was, was zaterdag aan het trainen voor het Nederlands kampioenschap. Met 1000 tot 1500 sprongen achter zijn naam behoorde hij tot de zeer ervaren springers in ons land.

Wat er precies tijdens zijn laatste sprong verkeerd ging, is nog niet bekend. Ooggetuigen zagen zijn valscherm vlak voor de landing plotseling naar beneden duiken. De Haas kwam met borst en hoofd op de grond terecht. Met ernstig hersenletsel werd hij in kritieke toestand per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij zondagavond overleed.

Volgens de KNVvl is het geen toeval dat de drie doden uitgerekend op Texel zijn gevallen. ,,Van de acht locaties in Nederland waar wordt gesprongen, wordt op jaarbasis het grootste aantal, gemiddeld 25.000, op Texel gemaakt. De kans dat daar dan ook iets gebeurt is verhoudingsgewijs het grootst. In principe is het een veilig centrum, vooral omdat het wordt omgeven door weilanden waar in geval van nood naartoe kan worden uitgeweken.''

Volgens Van Noord heeft de veiligheid binnen de sport al jarenlang de grootste prioriteit. Zo dienen para's tenminste eenmaal per jaar hun uitrusting te laten keuren en dient de reserve-parachute onder toezicht van een inspecteur opnieuw te worden gevouwen. Afhankelijk van de bevindingen van de Dienst Luchtvaart van het Korps Landelijke Politiediensten dat onderzoek doet naar de drie dodelijke ongevallen, zal de KNVvl bekijken of de veiligheidsvoorschriften wellicht opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden.

Opmerkelijk genoeg hebben de dodelijke ongevallen geen invloed op de belangstelling voor het springen. ,,De aanmeldingen van nieuwe cursisten blijven binnenstromen.''

Bevriende springers hebben gisteren op internet een condoleanceregister geopend voor de verongelukte springer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.