BILTHOVEN - Het aantal besmettingen met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is vorig jaar met 21 procent gestegen. Het aantal infecties met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, nam met 9 procent toe.
De toename wordt door deskundigen zeer verontrustend genoemd. Een afnemende angst voor aids, minder veilig vrijen en een verbeterde registratie van geslachtsziekten zijn de belangrijkste oorzaken van de sterke stijging.
Dat blijkt uit een jaarverslag van 39 GGD's en twee soa-poliklinieken in Nederland, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Stichting Soa-bestrijding gisteren hebben gepubliceerd.
Vooral de stijging van de soa-gevallen onder vrouwen valt op. De klinieken registreerden 60 procent meer vrouwen met de ziekte gonorroe dan in 2000. Ook het aantal gevallen van chlamydia, de meest voorkomende soa, is onder deze groep met 49 procent gestegen. Opmerkelijk is verder dat een zeer groot deel van de besmette vrouwen jonger is 25 jaar.
Het aantal hiv-testverzoeken is met dertig procent gestegen tot ruim 9000. Van alle geteste personen was 0,7 procent hiv-positief. Van de 45 hiv-positieve mannen zijn er 31 homoseksueel. Bij de 15 seropositieve vrouwen is veertig procent afkomstig uit het zuidelijk deel van Afrika.
In toenemende mate worden ook andere soa-besmettingen ontdekt onder mensen die reeds hiv-positief zijn. Deze toename wordt door de onderzoekers zeer verontrustend genoemd omdat deze cijfers wijzen op een regelrechte toename van onveilig seksueel gedrag. Dit kan leiden tot een verdere verspreiding van soa en hiv onder de bevolking. Het gelijktijdig voorkomen van hiv en een andere geslachtsziekte verhoogt bovendien de besmettelijkheid van beide aandoeningen.
Volgens een woordvoerder van het RIVM is de angst voor aids afgenomen. "De ziekte wordt door veel mensen als behandelbare ziekte gezien, maar er is nog steeds geen geneesmiddel voor aids."
Het platform soa-bestrijding heeft een actieplan opgezet om de stijging een halt toe te roepen. Zo wil het platform nog meer op soa gaan testen. Ook moet er een betere registratie komen van mensen met geslachtsziekten en moeten preventieteams naar uitgaansgelegenheden gaan om daar voorlichting te geven.
Het RIVM en de Stichting Soa-bestrijding willen een landelijk onderzoek instellen naar de seksuele ontwikkeling in Nederland.