De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Van Wely wankelt
   
 

LEEUWARDEN - Hij stond vanaf de eerste ronde bovenaan en leek eenvoudig Nederlands kampioen te worden. De door iedereen voorspelde overwinning van Loek van Wely heeft echter aan een flinterdun draadje gehangen. Sergej Tiviakov volgde hem voortdurend, onopvallend maar gedecideerd, als een niet af te werpen schaduw. Een halfje lag hij steeds achter, de Russische Nederlander, en in de laatste ronde op zaterdagmorgen had hij het lot in eigen hand. Hij (Tiviakov) had wit tegen de nieuwe held van Friesland, Sipke Ernst, en Van Wely had zwart tegen Erik van der Doel. Een zinderende finale volgde. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, bleek Van Wely zijn titel te hebben geprolongeerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Loek van Wely (Foto: ANP)
Tiviakov kon niet door de stevige verdediging van Ernst heen komen. Integendeel, in vrij snel tempo werd deze partij remise gegeven. En toen was het kijken naar Van der Doel tegen Van Wely.

Van Wely had weer eens een Najdorf-verdediging van het Siciliaans gekozen en net als tegen de grootmeesters van de wereldtop kreeg hij het daar flink te kwaad mee tegen Van der Doel. Koningsaanval, openbreken van de zwarte pionnenstelling, voortdurende druk, meer ruimte voor wit, en uiteindelijk een stelling die wit toch eigenlijk alleen maar kon winnen. En Van der Doel won hem vlot! De partij eindigde zelfs met mat, en toen was het ongehoorde feit geworden: net als vorig jaar moest er op zondag een barrage worden gespeeld om het Nederlands kampioenschap. Een tiebreak, waarin vier partijen moesten worden voltooid met een tijdlimiet van 20 minuten per speler per partij, exclusief tien seconden per zet extra.

In dit rapidschaak is iedere professional tegenwoordig zeer bedreven, maar misschien convenieert het iets meer met Van Wely's karakter dan met dat van zijn tegenstander. Hoe dat ook zij: Van Wely had zich met zijn secondant Atalik voortreffelijk voorbereid, hij hield de twee partijen waarin hij zwart had remise en hij won zijn witte partijen. Toch nog afgetekend kampioen dus, en daarmee is dan de ban echt gebroken. Al een hele tijd kon Van Wely geen goed meer doen op de 64 velden, maar dat is nu verleden tijd. Zo lijkt het althans.

Op de derde plaats eindigde Sokolov met 6 punten (Tiviakov en Van Wely beiden 7 punten, samen 19.000 euro te verdelen), op de vierde plaats Sipke Ernst met 5,5 punt (plus grootmeesterresultaat), op de vijfde plaats Van der Doel met 5 punten. Dan John van der Wiel met 4, Ruud Jansen met 3 (die in de laatste ronde van de dit toernooi ongelukkige Nijboer verloor) en de rij wordt gesloten door Jonkman, Nijboer en Reinderman. Een verrassend resultaat, dat niemand wel helemaal goed zal hebben kunnen voorspellen.

Bij de vrouwen werd de hegemonie van Peng niet doorbroken. Zij won met 7,5 uit 10, achter haar Thea Lanchava met 7 punten en dan Desiree Hamelink met 6 en Marlies Bensdorp met 5,5 punt. Die laatste twee scoorden een internationale meesternorm. Yvonne Bos en Petra Veenstra zullen dit toernooi, waarin zij maar twee punten haalden, gauw willen vergeten.

Mannen, negende ronde: Van den Doel - Van Wely 1-0, Tiviakov - Ernst 1/2-1/2, Sokolov - Van der Wiel 1/2-1/2, Reinderman - Jonkman 0-1, Janssen - Nijboer 1-0.

Eindstand: 1. Van Wely, Tiviakov 7, 3. Sokolov 6, 4. Ernst 5 1/2, 5. Van den Doel 5, 6. Van der Wiel 4, 7. Janssen 3, 8. Reinderman, Nijboer, Jonkman 2 1/2. Van Wely en Tiviakov spelen een barrage, die door Van Wely wordt gewonnen.

Vrouwen, tiende ronde: Lanchava - Peng 1/2-1/2, Hamelink - Bos 1/2-1/2, Bensdorp - Veenstra 1/2-1/2.

Eindstand: 1. Peng 7 1/2, 2. Lanchava 7, 3. Hamelink 6, 4. Bensdorp 5 1/2, 5. Bos, Veenstra 2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.