De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hoogtepunt Schalken
om op te toosten

   
 

LONDEN - Sjeng Schalken is gisteren hoogstwaarschijnlijk met hoofdpijn opgestaan. Topsporters en alcohol verstaan elkaar nu eenmaal slecht, maar Schalken had zaterdagavond geen tolk nodig om een feestelijk diner met wat glazen wijn te beklinken. Bijna euforisch, na zijn zege op Jeff Morrison in de derde ronde van Wimbledon, kondigde hij 'dronkenschap met voorbedachte rade' aan: "Ik ben dolgelukkig en ga dit vanavond heel beslist vieren. Lekker eten met wat goede vrienden en een paar glazen wijn drinken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Sjeng Schalken (Foto: EPA)
Het was de Limburger van harte gegund, nadat hij zich ten koste van de Amerikaan Morrison op overtuigende wijze (6-4 7-6 6-0) voor het eerst in zijn loopbaan schaarde onder de beste zestien tennissers van een grandslamtoernooi. Met Daviscupcoach Tjerk Bogtstra had hij dit hoogtepunt direct al gevierd met een dansje onder de douche en 's avonds volgde in intieme kring dus een tweede 'natte' viering.

Hetgeen overigens niet betekent dat Schalken in gedachten al afscheid heeft genomen van Wimbledon. De smaak van de overwinning - Schalken scoort dit grasseizoen tot nu toe elf uit twaalf - maakt hem hongerig en het speelschema op Wimbledon biedt hem vooralsnog voldoende voedsel. "Toen Santoro in de tweede ronde uit mijn deel van het schema wegviel, heb ik besloten om hier minimaal voor de kwartfinale te gaan", meldde hij strijdlustig. Een uitspraak waarop de 25-jarige tennisser een paar jaar geleden nooit betrapt zou zijn.

Maar de Schalken van toen is uitgegroeid tot een solide tennisser, die niet alleen naast maar ook òp de baan een volwassen mentaliteit aan de dag legt. "Ik heb geleerd met moeilijke perioden om te gaan, het over me heen te laten komen wanneer het eens tegenzit", klonk zaterdag zijn eigen uitleg. "Een paar jaar geleden werd ik op het mentale vlak verslagen, toen had ik in een slechte periode minstens tien rackets doormidden gebroken."

Maar de eerste vijf maanden van dit jaar sneuvelden er geen rackets, ondanks het feit dat Schalken zijn behaalde overwinningen op de vingers van twee handen kon tellen. Totdat op 10 juni jongstleden voor hem het grasseizoen op de banen van Queens begon, had hij in vijftien toernooien slechts tien duels in winst weten om te zetten. Een score om gek van te worden, maar Schalken, die inmiddels afscheid had genomen van zijn jarenlange coach Alex Reijnders, bleef geduldig in zichzelf geloven.

De groene graszoden bleken uiteindelijk de zalvende werking te hebben waarnaar Schalken al een half jaar op zoek was. De halve finale in Queens en de daaropvolgende toernooizege in Rosmalen bleken slechts een fraaie aanloop voor de sprong naar het hoogtepunt dat Schalken zaterdag op Wimbledon bereikte. Een voorlopig hoogtepunt, welteverstaan: "Ik ben heel erg gefocust, hier ligt een enorme kans nog verder te komen; dat heb ik niet vaak gevoeld tijdens een grandslamtoernooi."

Terecht spreekt Schalken van een enorme kans, want zijn tegenstander van vandaag, de Tsjech Jan Vacek, heeft hij in hun twee eerdere ontmoetingen moeiteloos verslagen. Onlangs nog op de grasbaan van Queens (6-4 6-2), hetgeen het toch al flink gegroeide zelfvertrouwen van de Nederlander alleen nog maar zal verstevigen. "Dat zelfvertrouwen neem ik inderdaad mee naar de baan, maar het wordt wel een heel ander duel dan tegen Morrison. Ik ben er klaar voor om vijf sets alles te geven wat ik heb, alles wat de partij korter duurt, is mooi meegenomen."

Tegen Morrison hoefde Schalken niet echt diep te graven, al gaf hij na afloop ruiterlijk toe dat hij de winst in de eerste set niet verdiende. "Hij speelde beter, serveerde sterk, ik moest hard werken om mijn servicegames te houden." Het was de verdienste van Schalken dat hij één matige servicebeurt van de Amerikaan op 4-4 direct afstrafte en daarna op 5-4 de set naar zich toetrok, ondanks een breekpunt (30-40) op die eigen servicebeurt.

Toen Schalken in de tiebreak van de tweede set bij een 3-6 achterstand drie setpoints overleefde, was de partij in feite gespeeld. Niet voor niets volgde op het winnen van de tiebreak (9-7) een enorme vreugde-explosie van de Limburger, die natuurlijk nog wel even een derde set moest winnen. Maar de 2-0 voorsprong gaf hem vleugels. "Nog nooit in mijn hele leven heb ik zo goed getennist als in die derde set", vatte hij zijn wervelende slotshow (6-0) samen. Zelfs Morrison, slachtoffer van de tennisdemonstratie, moet stiekem genoten hebben van het onwaarschijnlijke niveau dat Schalken met zijn slagen wist te bereiken. "Alles lukte, de ballen vielen precies waar ik ze wilde hebben, ik leek wel vleugels te hebben", jubelde Schalken, die tussen alle bedrijven door ook al had berekend voor het eerst van zijn leven de top-20 van de wereldranglijst binnen te zullen dringen.

Hoe ver hij daarin doordringt, hangt af van zijn Londense dadendrang, allereerst vandaag tegen Vacek. "Hij gaat graag vanaf de baseline de rallies aan, daarmee komt hij op mijn terrein. Maar ik ben gewaarschuwd, iedere wedstrijd heeft zijn eigen gevaren en ik ben echt niet onoverwinnelijk op gras. Maar op dit moment voel ik me wel heel goed." En dat goede gevoel zal echt niet zijn verdwenen door een paar glaasjes wijn.

Londen. Wimbledon, 13,6 miljoen euro. Mannen, derde ronde: Schalken (Ned/18) - Morrison (VSt) 6-4 7-6 6-0, Hewitt (Aus/1) - Knowle (Oos) 6-2 6-1 6-3, Henman (GBr/4) - Ferreira (ZAf) 7-6 3-6 7-6 6-1, Lopez (Spa) - Schüttler (Dui/17) 3-6 7-6 6-4 6-4, Sa (Bra) - Saretta (Bra) 2-6 6-4 6-3 1-6 6-1, Kratochvil (Zwi) - Stepanek (Tsj) 6-2 6-3 6-3, Vacek (Tsj) - Voinea (Roe) 6-1 4-6 6-3 6-4, Youzhny (Rus) - Escude (Fra) 6-2 1-6 6-3 6-3.

Dubbel, tweede ronde: Haarhuis/Kafelnikov (Ned/Rus/9) - Barnard/Wakefield (ZAf) 7-5 6-3 6-1.

Vrouwen, derde ronde: Venus Williams (VSt/1) - Drake (Can) 5-7 6-2 6-1, Seles (VSt/4) - Sugiyama (Jap/27) 4-6 6-1 6-4, Henin (Bel/6) - Casanova (Zwi) 6-4 6-4, Dementieva (Rus/12) - Majoli (Kro/23) 7-5 6-2, Raymond (VSt/16) - Martinez (Spa) 2-6 6-3 6-2.Maleeva (Bul/19) - Farina Elina (Ita/10) 7-6 6-4, Tanasugarn (Tha/20) - Tu (VSt) 6-2 3-6 6-0, Likhovtseva (Rus) - Baltacha (GBr) 6-4 7-6.

Dubbel, tweede ronde: Krizan/Srebotnik (Slv/10) - Boogert/Oremans (Ned) 4-6 6-3 6-1.

Gemengd dubbel, eerste ronde: Woodbridge/Navratilova (Aus/VSt) - Kerr/Van Exel (Aus/Ned) 4-6 6-3 9-7.

Junioren, eerste ronde: Michel Koning (Ned) - Wang (Tai/1) 6-4 6-4.

Eisenach. Challenger, mannen, 27.500 euro.Halve finale: Zib (Tsj) - Martin Verkerk (Ned) 6-4 6-2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.