De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dressuurploeg weet
weer wat verliezen is

   
 

Van onze speciale verslaggeefster AKEN - De hegemonie van Nederland en Duitsland in de dressuurwereld is doorbroken. Spanje heeft zich tijdens het prestigieuze concours hippique in Aken nadrukkelijk tussen de twee kemphanen gewurmd. Overigens was dat niet alleen de verdienste van de Zuid-Europeanen. Oranje zit in een overgangsfase en daarbij staat winnen even niet voorop.

Vorige week donderdag moest de equipe met olympisch kampioene Anky van Grunsven, Gonnelien Rothenberger-Gordijn, Tineke Bartels en Coby van Baalen op het paardensportspektakel vlak over de Nederlandse grens al genoegen nemen met een derde plaats in de landenwedstrijd achter Duitsland en Spanje. Tijdens de twee aansluitende individuele onderdelen, de Grand Prix Special en de Kür op Muziek, bleven alleen Gonnelien Rothenberger-Gordijn en Coby van Baalen overeind. De eeuwige Nederlandse nummer twee achter Van Grunsven de afgelopen jaren, Coby van Baalen, nestelde zich tijdens de GP Special wederom tussen de wereldtop met een vierde plaats; Gonnelien Rothenberger-Gordijn toonde een dag later in de afsluitende Kür op Muziek vorm door met Weyden een vijfde plek op te eisen.

Anky van Grunsven gebruikte het weekeinde in Aken voor hele andere dingen. Tijdens de landenwedstrijd kwam zij met Gestion Idool op de individuele ranglijst niet verder dan de 29e plek. Onvoldoende om zich te kwalificeren voor de aansluitende dressuuronderdelen. "Iedereen verwacht nu misschien dat ik als een zielig vogeltje in een hoekje zit, omdat ik met Idool in de achterhoede ben geëindigd. Niets is minder waar. Ik voel nu eigenlijk vooral opluchting, want ik heb hier in Aken een paar belangrijke knopen doorgehakt. Zo rijd ik niet meer op Idool. Ik ga verder met Krack en Salinero. Die laatste haal ik trouwens uit de Lichte Tour. Hij is toe aan een grotere uitdaging, ik ga alleen nog maar het Grand Prix-circuit met hem lopen. Met Krack doe ik in de komende twee maanden alsnog een poging me te kwalificeren voor het WK in het Spaanse Jerez. Hoewel ik de kans eigenlijk groter acht, dat ik de Wereldruiterspelen aan me voorbij laat gaan", aldus Van Grunsven.

De gloednieuwe bondscoach Ghislain Fouarge wacht in ieder geval de selectiewedstrijd in Kootwijk op 11 augustus af, voordat hij zijn definitieve WK-equipe bekendmaakt. Het moet wel gek lopen, willen de op Aken afwezige Nederlands kampioene Ellen Bontje met Gestion Sylvano, Gonnelien Rothenberger met Jonggor's Weyden en Coby van Baalen met Olympic Ferro niet voor die uitverkiezing in aanmerking komen. Vooral de rentree van Ferro was opvallend op Aken. Na anderhalf jaar blessureleed - tijdens de Spelen van Sydney was de dekhengst nog vijfde - pakte hij zijn oude niveau in de Duitse stad geregeld weer probleemloos op.

Van Baalen trots: "Twee dagen liep Ferro als een trein. Alleen de derde en laatste dag had hij het moeilijk. Hij was moe en dat maakt hem een stuk minder gehoorzaam. De komende weken gaan we aan zijn conditie werken. Zodat ie met de WK niet alleen terug is op zijn oude niveau, maar het ook weer drie dagen kan volhouden."

Aken. Dressuur, Grand Prix Special: 1. Salzgeber (Dui) Rusty 1971 punten, 2. Capellmann (Dui) Farbenroth (1935, 3. Ferrer-Salat (Spa) Beauvais 1897, 4. Van Baalen (Ned) Ferro 1836, 7. Rothenberger-Gordijn (Ned) Weyden 1811.

Dressuur, Kür op Muziek, zwaar: 1. Capellmann (Dui) Farbenfroh 83,75, 2. Salzgeber (Dui) Rusty 83,49, 3. Ferrer-Salat (Spa) Beauvalais 79,69, 5. Rothenberger-Gordijn (Ned) Jonggor's Weyden 76,76, 12. Van Baalen (Ned) Olympic Ferro 72,96.

Dressuur, Kür op Muziek, licht : 1. Schmidt (Dui) Wansuela 78,25, 2. Husenbeth (Dui) Piccolino 75,01, 3. Werth (Dui) Apache 73,77, 4. Tineke Bartels (Ned) Broere Jazz 72,94.

Vierspan. Eindstand: 1. Freund (Dui) 137,14, 2. Weusthof (Ned) 148,58, 3. Eriksson (Zwe) 151,04, 4. Chardon (Ned) 151,66, 18. De Ruyter (Ned) 182,94.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.