De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Stefan van Dijk
koele afmaker

   
 

NIJMEGEN - In een klap werd de nog openstaande rekening betaald. Met de pest in zijn lijf vertrok Aart Vierhouten vorig jaar bij de Rabobank. Voor de mondige meesterknecht was in het oranjecollectief geen plaats meer. Bij het Belgische Lotto-Adecco verdiende Vierhouten het respect terug, dat hij zo lang had moeten missen. Dankzij het betere sleurwerk van deze ijzervreter werd ploeggenoot Stefan van Dijk (tevens ex-Rabo) op het NK in een zetel bij de allesbeslissende bocht afgeleverd. In de sprint maakte de blonde favoriet het werk van zijn ploeggenoot vakkundig af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Stefan van Dijk (rechts) is een halve banddikte eerder over de streep dan Rudi Kemna. (Foto: ©Cor Vos)
Waarna de discussie over de onnavolgbare tactiek van het Rabobank-collectief weer losbarstte. Dat is inmiddels traditie. Maar liefst achttien oranjerenners stonden er gistermiddag aan het vertrek. Steven de Jongh was één van hen. Met twee ritten in de Ronde van Zweden en een eerste plaats in de kermiskoers van Ruddervoorde, voor Rob McEwen, werd hij voor de eindsprint achter de hand gehouden. Na talloze speldenprikken nestelde de ploeg van Theo de Rooij zich anderhalve ronde voor het eind op kop om het NK in een wurggreep te nemen. De bloemen lonkten. Al snel werd het echter duidelijk dat kwantiteit iets anders is dan kwaliteit. In plaats van het uitgedunde peloton bij elkaar te houden of zelf in de aanval te gaan, reed de Rabobank voortdurend gaten dicht. Daarmee stegen weliswaar de kansen voor De Jongh, maar ook voor de andere rappe mannen.

"Ik had al snel in de gaten dat zij de controle zouden gaan verliezen", keek Vierhouten terug. "De een na de ander kon geen kopwerk meer doen. Wij hadden afgesproken dat Van Dijk tot de laatste bocht in mijn wiel zou blijven. Dat lukte. Hij zat op een derde plaats. Ideaal om het werk af te maken. Dat het is gelukt, geeft een heerlijk gevoel. Het is alsof ik zelf Nederlands kampioen ben geworden."

Van Dijk: "Ik zat achter Leon van Bon en Max van Heeswijk. In die bocht verloor ik een paar meter, maar wist al snel weer op snelheid te komen. Vlak voor de streep zag ik in een flits Rudie Kemna eraan komen. Een laatste jump was net voldoende om het verschil te maken."

Terwijl in het Rabo-kamp de heimwee naar een selectief parcours met de minuut groter werd, keek de Nederlands kampioen uit het pittoreske Honselersdijk terug op de tactiek van de ploeg die het NK alleen kon verliezen. "Zij maken de fout om nooit door te rijden. Als je in je ploeg geen echte winnaars hebt, kun je dat juist beter wel doen. Vorig jaar was dankzij de Rabo-renners het spel al snel op de wagen. Nu kozen zij voor een rustig wedstrijdverloop en moest er voorin steeds een man mee. Bram de Groot was betrokken bij een vroege ontsnapping. Maar ook hij kreeg geen ruimte."

Van Heeswijk vulde aan: "Op een bepaald moment zaten zij met vier man voorin en werd het gat toch dichtgereden. Bedankt, dacht ik. Als ploeg vond ik ze tegenvallen. Het NK is toch zeker geen moeilijke koers? Toch werd er achter iedereen aangereden, maar op het moment dat er een trein voor De Jongh moest worden gemaakt, gaf niemand thuis. Zo krijg je nooit een Nederlands kampioen in huis."

"Dit parcours is veel te licht voor ons", vergeleek Michael Boogerd. De kopman van de Rabobank: "Ik heb te veel gaten voor De Jongh moeten dichtrijden. Daardoor kwam ik in de laatste kilometer net iets te kort. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu de pest in mijn lijf heb. Over mijn eigen optreden ben ik best tevreden, al mag van mij het NK liever vandaag dan morgen terug verhuizen naar Zuid-Limburg."

De klaagzang over het merkwaardige tactische concept werd overstemd door een zingende Stefan van Dijk. 'Waarom koos je mij uit een lange rij', luidt zijn lijflied, dat hij alleen in de nabijheid van ploegleider Walter Planckaert ten gehore brengt. De 26-jarige coureur uit het Westland lijkt nog steeds te moeten wennen aan zijn positie binnen de Belgische topploeg. "Hij is een renner naar mijn hart", vertelde Planckaert. "Daarom hebben wij hem gecontracteerd. Met Van Dijk kan je een goede discussie over de wielersport voeren. Hij heeft een afgewogen eigen mening, die hij naar buiten brengt. Maar weet je wat minstens net zo belangrijk is? Hij kan ook heel goed luisteren."

Na het voorjaar en de Giro d'Italia, die hij in de slotweek verliet, gaat de opvolger van Jans Koerts nu drie weken op rust. Daarna vormen de Ronde van Nederland en het WK op het vlakke circuit van Zolder zijn belangrijkste doelen. Ondertussen rondt zijn ploeg Lotto vandaag de fusiebesprekingen met Domo-Farm Frites af. Hoewel de kersverse Nederlands kampioen nog geen contract heeft voor volgend seizoen maakt hij zich daar minder druk om. "Er komen dan zoveel mensen op straat te staan. Een slechte zaak."

Met het rood-wit-blauw om zijn schouders hoeft de 26-jarige Van Dijk zich in ieder geval geen zorgen meer te maken om zijn toekomst.

Holten is een van de kandidaten om het NK wielrennen op de weg te organiseren. Het is nog niet bekend of de KNWU de optie met Nijmegen licht en de drie jaar vol maakt. Ook in Zuid-Limburg zijn drie kandidaten voor de nationale titelstrijd.

NK elite. 1. Van Dijk (Honselersdijk) 213 km in 5.02.40 (42,225 km/u), 2. Kemna (Deurningen), 3. Van Heeswijk (Weelde), 4. De Jongh (Essen), 5. Van Steen (Dongen, winnaar elite zonder contract), 6. Hoffman (Kalmthout), 7. Meijs (Hulsberg, 2e elite zonder contract), 8. Luppes (Hoogeveen), 9. Marco Engels (Liessel), 10. Schmitz (Aalst).

Nationale kampioenschappen. Maldegem. België: 1. Steels, 2. Capelle, 3. Vanderaerden. Briançon. Frankrijk: 1. Vogondy, 2. Nicolas Jalabert, 3. Halgand. Salamanca. Spanje: 1. Guillamon, 2. Olano, 3. Perdiguero. Treviso. Italië: 1. Commesso, 2. Frigo, 3. Francesco Casagrande. Bühl. Duitsland: 1. Hondo, 2. Peschel, 3. Zabel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.