De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Amerika torpedeert VN-missie Bosnië
   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten hebben gisteravond in de Veiligheidsraad hun veto uitgesproken tegen de verlenging van VN-missie in Bosnië. Amerika besloot tot de drastische stap nadat de Veiligheidsraad de Amerikaanse eis vredessoldaten te vrijwaren van eventuele vervolging door het Internationale Strafhof had afgewezen.

Het Internationale Strafhof gaat vandaag van start. Vandaag loopt ook het huidige mandaat van de VN-missie in Bosnië af. Afgelopen nacht besloten de leden van de Veiligheidsraad de missie in Bosnië met 72 uur te verlengen, in de hoopt dat er nog tot een vergelijk met de VS kan worden gekomen. Als er geen overeenstemming wordt bereikt betekent dat het einde van de missie.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Negroponte, zei "tot zijn grote spijt" de veto te hebben uitgesproken. Volgens Negroponte kan hij Amerikanen in VN-vredesmissies niet vragen "het extra risico op politieke vervolging te accepteren voor een rechtbank waarvan de VS de jurisdictie niet accepteren".

De veertien ander leden van de Veiligheidsraad zijn voorstanders van het Internationale Strafhof (ICC). De Amerikaanse president George Bush heeft eerder al gezegd "al het mogelijke" te zullen doen om te voorkomen dat Amerikaanse burgers door het hof worden berecht.

Het besluit over het verlengen van de VN-missie in Bosnië werd vrijdag al opgeschort omdat het orgaan geen overeenstemming wist te bereiken. De VS dreigden toen al een veto uit te spreken over verlenging als hun eis niet wordt ingewilligd.

De missie werd na de Bosnische burgeroorlog in 1995 ingesteld om de multi-etnische politiemacht te trainen. Ze bestaat uit meer dan 1500 politiemensen, drie militairen en ruim 1700 burgers. Van hen komen er 46 uit de VS.

Het ICC moet wereldwijde bevoegdheid krijgen voor de berechting van de zwaarste misdaden: oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid, genocide (volkenmoord) en agressie (het voeren van een aanvalsoorlog).

De VS zijn bang dat Amerikaanse soldaten ooit door het ICC worden aangeklaagd en hebben daarom een 'invasiewet' in voorbereiding om Amerikanen gewapenderhand te kunnen komen bevrijden. Dit leidde al tot een debat in de Tweede Kamer.

(Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.