De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vuurgevecht op zee
tussen de Korea's

Van onze correspondent

   
 

SEOEL - De Zuid-Koreaanse marine is zaterdag verwikkeld geraakt in een vuurgevecht met een aantal Noord-Koreaanse marineschepen op de Gele Zee, 170 kilometer ten westen van het internationale vliegveld Inchon bij de hoofdstad Seoel, ter hoogte van de maritieme grens tussen de twee landen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Voor het begin van de WK-finale zwaaien de Japanse keizer Akihito (l.) en de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung naar het publiek in het stadion. (Foto: REUTERS)
Vier Zuid-Koreaanse bemanningsleden overleden aan de gevolgen van hun verwondingen en zeker 18 opvarenden raakten gewond. Over slachtoffers aan Noord-Koreaanse zijde zijn tot dusver geen uitspraken gedaan.

Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten openden de Noord-Koreanen het vuur nadat hen diverse keren te kennen was gegeven dat zij zich in Zuid-Koreaanse territoriale wateren bevonden en zich moesten terugtrekken. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie duurde de confrontatie 21 minuten. De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung reageerde zeer verontwaardigd en drong met klem aan op het staken van elke provocerende daad. Noord-Korea beweert het tegendeel en verwacht van Seoel hetzelfde.

In 1999 vond in hetzelfde gebied ook een vuurwisseling plaats tussen de twee buurlanden, waarbij tientallen Noord-Koreanen om het leven kwamen. Dat was de eerste militaire confrontatie sinds de Koreaanse Oorlog, die woedde van 1950 tot 1953.

De confrontatie vindt plaats op een moment dat de twee buurlanden dichter bij elkaar leken te komen, althans op een persoonlijk niveau. Het succes van het Zuid-Koreaanse voetbalteam was ook een beetje het succes van Noord-Korea. Na iedere overwinning liepen ook in Noord-Korea de straten vol met feestvierders.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.