De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Separatisten in Kashmir
laten Pakistan vallen

   
 

SRINAGAR - De grootste islamitische partij in het Indiase deel van Kashmir, Jamaat-e-Islami, staakt de strijd voor aansluiting bij Pakistan. De voorzitter maakte gisteren bekend dat de partij alle banden met Pakistan en met de moslimrebellen heeft verbroken. De reden van de ommezwaai van de partij was onduidelijk.

De partij trad ook uit de koepelorganisatie van separatistische partijen, de Hurriyat Conferentie van Alle Partijen, die de vorige twee verkiezingen in Indiaas Kashmir heeft geboycot. Op de vraag of Jamaat-e-Islami in oktober meedoet aan de verkiezingen, zei voorzitter Ghulam Mohammad Bhat dat in de toekomst alles mogelijk is. In elk geval zal de partij niet oproepen tot een boycot. Dat zou tegen de wet zijn, aldus Bhat.

Bhat verwierp gisteren elke band met Pakistan. "De aansluiting van Kashmir bij Pakistan staat niet in ons beginselprogramma. We hebben er zelfs nooit een resolutie over aangenomen." Over het regime van de Pakistaanse president Pervez Musharraf zei Bhat dat de islam dictatorschap niet toestaat. Musharraf wil de grondwet veranderen om zijn macht te vergroten.

Winst

De Indiase politicoloog Haseeb Ahmad omschreef het nieuws als de grootste winst voor de Indiase regering sinds het begin van de gewapende opstand in Kashmir in 1989. Jamaat lijkt nu bereid de grondbeginselen van het Indiase democratische bestuur in Kashmir te accepteren, zei Ahmad. "Dit doet de afscheidingsbeweging schudden op haar grondvesten en zal zeker meer dan een rimpeling in de politiek in Kashmir teweegbrengen."

Het Indiase leger heeft zaterdag naar eigen zeggen drie militanten gedood die vanuit Pakistan waren overgestoken naar het Indiase deel van Kashmir. Het is het eerste incident sinds Musharraf vorige maand beloofde een definitief einde te maken aan de grensoverschrijdingen van moslimrebellen.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.