De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 30 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tevredenheid over
beknopter akkoord

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - CDA, LPF en VVD zijn in grote lijnen tevreden over het vernieuwde 'strategisch document' voor het nieuwe kabinet dat afgelopen weekeinde is opgesteld door informateur Donner.

De beoogde coalitiepartners vinden dat de tekst van Donner, die zaterdagavond in een beperkte oplage aan de onderhandelaars is gestuurd, aan helderheid heeft gewonnen en bondiger is. Wel hebben de partijen nog een aantal kanttekeningen bij de tekst. Die hebben zij gisteravond doorgegeven aan Donner.

Zo vinden bijvoorbeeld LPF en VVD de passages over het strengere vreemdelingenbeleid te vaag, terwijl het CDA meer duidelijkheid in het document wil over onder meer de zorg.

Vandaag komen de onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) bij Donner om de aangepaste versie van het strategisch document te bespreken.

Volgens bronnen rond de drie partijen staat niets een coalitievorming in de weg. De hoofdpunten van de afspraken van de afgelopen weken, zoals naast een strenger asiel- en vreemdelingenbeleid een nieuw wao- en zorgstelsel en meer investeringen in onderwijs en veiligheid, staan over het algemeen goed in de teksten van Donner vermeld.

Over de titel van het strategisch document, ofwel het motto van het nieuwe kabinet, wordt vandaag waarschijnlijk een besluit genomen. Er circuleren diverse varianten, die vrijwel alle te maken hebben met 'vernieuwing' en 'vertrouwen'. In elk geval zal het oorspronkelijke motto 'Hersteld vertrouwen' worden vervangen.

Gisteren kwamen CDA en VVD elk afzonderlijk bijeen in de verder verlaten Tweede Kamer. Bij de VVD was bijna de gehele fractie aanwezig, bij het CDA de fractietop. De LPF heeft vanmiddag een fractievergadering. Maar zondag bogen de belangrijkste leden van de fractie zich thuis al over de vernieuwde tekst van Donner.

De huidige versie van het strategisch document is aanzienlijker korter dan de oorspronkelijke versie van vorige week, die meer dan 25 kantjes telde en wegens het wollige taalgebruik tot veel kritiek bij LPF en VVD leidde. Zo heeft Donner de inleiding verminderd van 7 naar 3 A4-tjes. Wel heeft Donner een handigheidje uitgehaald door een aanzienlijk kleiner lettertype te gebruiken dan bij de vorige versie. "Daardoor staat er toch nog heel veel van de eerste versie in", aldus een betrokkene uit één van de fracties.

In de tekst staat onder meer dat er minder vreemdelingen in ons land moeten komen, maar met name de LPF wil dat er komt te staan dat er zo min mogelijk buitenlanders worden toegelaten. "Het moet allemaal wat scherper", aldus een LPF'er. Wel wordt melding gemaakt van de verlaging van de wegenbelasting met 40 procent als 'Fortuyn-korting' in 2004 bij wijze van teruggave van het 'kwartje van Kok'.

CDA, LPF en VVD konden gisteren nog geen eindoordeel over het document vellen, omdat een deel van de gegevens, met name de financiële doorrekeningen, nog ontbrak. Wel besteedden CDA en VVD vele uren aan het doornemen van de tekst, terwijl sommige fractieleden af en toe met een schuin oog naar de WK-finale tussen Brazilië en Duitsland keken.

Vanavond of morgen gaat de tekst, aangepast na het overleg van vandaag, naar de fracties.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 30 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.