De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 30 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Al-Qaeda-terroristen
hier op inbrekerspad

   
 

door Jolande Westdorp ROTTERDAM - Vermeende Al-Qaeda-terroristen hebben volop in ons land geroofd om beoogde bomaanslagen te financieren en in hun dagelijks onderhoud te voorzien.

Van een opgepakte Algerijn die volgens justitie betrokken was bij het beramen van terreuraanslagen op Amerikaanse doelen in Europa, zijn bij tientallen inbraken en berovingen door het hele land vingerafdrukken aangetroffen.

Het gaat om de 34-jarige Adel Tobbichi (alias 'Amine Mezbar') die tot vorige zomer in een Al-Qaeda-doorgangshuis aan de Vletstraat in Rotterdam woonde. Tobbichi werd onlangs op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in de boeien geslagen in Canada.

Tijdens de behandeling van het Nederlandse uitleveringsverzoek door de rechtbank in Montreal bleek gisteren bovendien dat de Algerijn al eerder in Rotterdam vast zat wegens kraken in woonhuizen en bedrijfspanden. Rotterdamse politieagenten zijn naar Canada afgereisd om Tobbichi tijdens zijn uitlevering naar Nederland te bewaken.

Klopjacht

Verwacht wordt dat de Algerijn binnen enkele dagen naar ons land wordt overgebracht.

Ook op zijn voortvluchtige handlanger, de beoogde Al-Qaeda-terrorist en 'meestervervalser' Oussama Rabih, is een klopjacht geopend. Volgens bronnen rond het Rotterdamse onderzoek heeft de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (de voormalige BVD) vastgesteld dat Rabih in Duitsland is ondergedoken. Justitie bevestigde gisteren dat daar om zijn opsporing en aanhouding is gevraagd. Rabih speelde een sleutelrol in het leveren van ruim 60 gestolen paspoorten die eerder in het Rotterdamse terroristenverblijf werden aangetroffen.

Andere bewoners van het Al-Qaeda-huis aan de Vletstraat, Fransman Jerome Courtaillier en Algerijn Abdelghania Rabia, werden twee dagen na de terreurgolf in de VS opgepakt in Rotterdam en zitten sindsdien vast. Courtailler en Rabia kwamen onder meer aan geld door de handel in waardevolle goederen die met valse creditcards waren aangekocht.

De hoofdverdachte van de terroristische cel, de Tunesische zelfmoordterrorist Nizar Trabelsi zit eveneens sinds 13 september vast in Brussel. Twee van zijn Marokkaanse handlangers worden in verband gebracht met een spectaculaire roof van vijftien kilo ruwgeslepen diamanten in oktober 2000 op het Brusselse vliegveld Zaventem. De stenen, met een waarde van 6 miljoen euro, waren bestemd voor de VS en Hongkong.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 30 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.