'Tehuis houdt gehandicapten in gareel met pepperspray'
AMSTERDAM - De Inspectie voor de Volksgezondheid gaat een diepgaand onderzoek instellen naar het mogelijk gebruik van pepperspray in de Apeldoornse zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten, Groot Schuylenburg.
Agressieve verstandelijk gehandicapten zouden door het verplegend personeel met het brandende antigeweldsmiddel gekalmeerd worden.
In een geval zou een 19-jarige bewoner door hulpverleners in zijn ogen zijn gespoten. De agressieve bewoner zou later zijn overgeplaatst. In totaal zou het gaat om vier gevallen. Plaatselijke media maakten melding van de affaire.
De Inspectie liet gisteravond weten dat directieleden, artsen en familieleden van patiënten op zeer korte termijn worden gehoord.
"Het onderzoek mag zeker geen weken in beslag nemen", aldus een woordvoerder.
Serieus
"De kwestie wordt heel serieus genomen. Het kan niet zo zijn dat er in de gezondheidszorg dergelijke paardenmiddelen worden toegepast." De directie van Groot Schuylenburg ontkent de beschuldigingen. "Onzin, het gebruik van middelen en maatregelen in de gezondheidszorg is vastgelegd in strakke protocollen", aldus regiomanager Hugo van de Kamp. Het zijn volgens hem geruchten die nergens op slaan.
Als pepperspray in de ogen wordt gespoten, veroorzaakt de nevel hevig brandende ogen en een tijdelijke uitval van het gezichtsvermogen.
De Inspectie voor de Volksgezondheid wil de onderste steen boven hebben. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het streng verboden om dergelijke middelen bij patiënten te gebruiken.
Van de Kamp, die zelf nog niet op de hoogte was gesteld van het Inspectieonderzoek, ziet de uitkomsten met belangstelling tegemoet. Volgens hem is pepperspray in het verleden wel eens als "mogelijke optie"genoemd maar nooit in de praktijk toegepast.
Groot Schuylenburg en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) hebben inmiddels afzonderlijk van elkaar verklaard dat er van de aantijgingen niets klopt.