SEOEL - Het succes van het Zuid-Koreaanse nationale voetbalteam onder aanvoering van Guus Hiddink als bondscoach, doet de vraag rijzen in hoeverre het land zich in de toekomst meer moet openstellen voor de expertise en kennis uit het buitenland. In vergelijking met landen als Australië en Canada en de VS, waar respectievelijk 24,8, 19,2 en 11,7% van de beroepsbevolking uit het buitenland komt, steekt Zuid-Korea met een schamele 0,2% schril af.
|
Guus Hiddink blijft voorlopig dè buitenlandse deskundige voor Zuid-Korea. (Foto: REUTERS)
|
Volgens het Koreaanse dagblad de Munhwa Ilbo zijn de recente successen zeker aan Hiddink te danken, maar het feit dat hij buitenlander is, bepaalt al een groot deel van het succes. "Geen enkele buitenlandse manager zal ontvankelijk zijn voor de fijngevoeligheden van een samenleving die leiden tot tweedeling en een obstakel vormen voor succes. Een buitenlandse manager moet in een land dat hij niet kent, varen op zijn eigen kennis en ervaring. Degenen die dat niet doen, zullen naar alle waarschijnlijkheid falen," schrijft de krant. De Zuid-Koreaanse minister van Financiën en Economie, Jeon Yun-churl, zei gisteren dat met het inhuren van de Nederlander Hiddink als bondscoach een precedent is geschapen dat zeker ook toepasbaar is in het bedrijfsleven. "Door het inhuren van buitenlandse ceo's kunnen we ons ontwikkelen naar een meer globale maatstaf en ook onze concurrentiepositie verbeteren."
Als CEO van het nationale voetbalteam kreeg Hiddink de vrije hand om te bewijzen dat zijn manier de beste manier was. Volgens de voorzitter van de Korean International Trade Organisation, Lee Kun-hee, is daar in het Koreaanse bedrijfsleven normaal geen sprake van. "Als buitenlander sta je buiten de groep en kan je je een andere stijl in management veroorloven. Het succes van het Koreaanse voetbalteam laat zien dat met het juiste leiderschap de ware potentie naar boven komt en Hiddink bewijst dat de potentie er ook is." Volgens hem is het wel belangrijk te onthouden dat dit mogelijk is geweest door de voorzitter van de Koreaanse Voetbal Associatie, Chung Mong-joon, en een elftal dat voor de volle honderd procent achter de coach stond. "Dit wijst op een duidelijke verandering in mentaliteit. Hiddink had 20 jaar geleden nooit zo succesvol kunnen zijn in Korea."
Hiddink wist een einde te maken aan wat in Korea de drie Yon-virussen wordt genoemd: hyolyon, chiyon en hakyon, respectievelijk de familie, de regio waar men vandaan komt en de school. Drie factoren in Korea die de levensloop van een persoon bepalen, waarbij de onderlinge hiërarchie wordt bepaald door de leeftijd. In het gedrag uit zich dit in een enorm respect en bewondering voor iedereen die ouder is. Deze vorm van leeftijdsdiscriminatie bleek in de aanloop naar het WK ook funest voor het functioneren van het nationale team, dat Hiddink uiteindelijk wist om te smeden tot een groep teamspelers waarbij iedereen gelijk is.
Ondanks de goede voornemens lijkt het daar voorlopig echter bij te blijven. De impact die Hiddink heeft gemaakt, biedt weinig ruimte voor anderen. Hiddinks stijl lijkt in Zuid-Korea voorlopig op en buiten het veld de enige weg naar succes te zijn.