De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financiële bijsluiter op
1 juli onontkoombaar

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Raad van Financiële Toezichthouders (RFT) kondigde gisteren bij de presentatie van het jaarverslag een mediaoffensief aan voor de financiële bijsluiter. Met ingang van maandag moet dit 'toezichtskindje' financiële producten inzichtelijk en vergelijkbaar maken. Trage aanbieders die het nog even willen rekken, hoeven niet op clementie te rekenen. "De wet is de wet", bromt Arthur Docters van Leeuwen, voorzitter van zowel RFT als beurswaakhond AFM.

ABN Amro stelde onlangs de termijn van 1 juli niet te kunnen halen, een technisch probleem. Levensverzekeraar Goudse heeft vanwege eenzelfde probleem voor bepaalde polissen een offertestop aangekondigd. Vooral verzekeraars zouden moeite hebben met de omschakeling. "De koepel, het Verbond van Verzekeraars, verzekert ons echter dat ze niet veel problemen verwachten", stelt Docters van Leeuwen.

Over overmacht valt volgens de financiële toezichthouder te praten, maar compassie is er níet met "die partijen die het uitstel (de financiële bijsluiter was al zes maanden uitgesteld, red) dat we als raad hebben bevochten, niet hebben benut", stelt Docters van Leeuwen. De toezichthouder wuift de kritiek weg dat de bijsluiter onvoldoende uniform zou zijn. "Alles is secuur vastgelegd, om er beroerd van te worden. Dat is ook nodig om de producten te kunnen vergelijken." Ook aan tussenpersonen die producten van derden verkopen is gedacht. Ook daar moeten de aanbieders zorgen dat een financiële bijsluiter de consument bereikt.

Wat de RFT vooralsnog niet gelukt is, is een kwalitatieve risico-indicator in de bijsluiter. Verder dan een doorrekening van het product bij diverse beursscenario's is men niet gekomen. Docters van Leeuwen: "Wij wilden een maat van het risico, een vereenvoudiging. Dat bleek een brug te ver, die vereenvoudiging wist niet alle situaties te dekken. We zijn er nog wel even zoet mee."

Op de vraag wat een negatief scenario inhoudt - welk rendementspercentage - moest Docters van Leeuwen gisteren verstek laten gaan. Na veel geritsel in de papieren verwees de toezichthouder naar zijn voorlichter. "Maar we hebben dat percentage wel in de raad besloten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.