De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ex-medewerker DNB hoort 3 jaar
cel eisen voor verduistering

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Wegens het verduisteren van een half miljoen gulden (227.000 euro) bij de Nederlandsche Bank heeft het Amsterdamse openbaar ministerie gisteren drie jaar cel tegen de voormalig kluismedewerker S.H. geëist.

De 32-jarige Amsterdammer moet het bedrag bovendien terugbetalen aan de bank, wil hij niet voor nog eens vijftig maanden de gevangenis indraaien, zo eiste de officier. H. ontkent alle beschuldigingen.

De Nederlandsche Bank (DNB) ontdekte bij een controle in november 2000 dat uit het zogeheten overvalpakket vijfhonderd biljetten van 1000 gulden waren verdwenen. Het geld in het pakket staat geregistreerd en wordt in bijzondere situaties, bijvoorbeeld bij een ontvoering, uitgegeven.

Zweten

De interne beveiliging van DNB onderzocht videobeelden, waarop zij zagen dat H. zich op 9 februari 2000 verdacht bij de overvalpakketten ophield. Hij vestigde die dag verder de aandacht op zich door een bijzonder lange lunchpauze en doordat hij opmerkelijk aan het zweten was. Twee dagen later meldde hij zich ziek en dreigde hij ontslag te nemen als de bank hem niet zou geloven.

H. vertrok daarop naar Suriname, naar eigen zeggen wegens gezondheidsproblemen. Door baden aldaar zou hij opknappen. Begin dit jaar keerde hij terug naar Nederland en werd hij vrijwel meteen gearresteerd voor de verduistering.

Van de vijfhonderd gestolen biljetten van duizend gulden zijn er inmiddels 447 via de gebruikelijke weg weer ingeleverd bij de DNB. De bank kan niet nagaan waar het geld is uitgegeven. Ook lukte het officier van justitie niet om uit te vinden of H. er na zijn vertrek bij zijn werkgever een opvallend bestedingspatroon op na had gehouden. Uitspraak 12 juli.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.