De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voetbal geeft voorzet
aan verbroedering

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Bondskanselier Schröder (r.) en de Japanse premier Koizumi vliegen samen van Canada, waar ze op de G-8 top waren, naar de Japanse stad Yokohama waar ze morgen de WK-finale Duitsland-Brazilië zullen bijwonen. (Foto: AP)
door Ralph Dekkers AMSTERDAM - De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung zit morgen vol zelfvertrouwen in het voetbalstadion van de Japanse stad Yokohama. De 'Rode Muskieten' spelen niet in de WK-finale, maar wèl in de halve finale, en daarmee is grote buurman Japan, die niet verder kwam dan de laatste zestien, met vlag en wimpel verslagen.

Zuid-Korea voelt zich sinds jaar en dag inferieur aan Japan, omdat het vooral Tokio is dat meetelt op het wereldtoneel, vooral economisch gezien. De afgelopen maand was het echter omgekeerd: Zuid-Korea haalde wereldwijd de voorpagina's.

Het minderwaardigheidscomplex dateert uit de koloniale overheersing van Korea door Japan. De bezetting duurde van 1910 tot 1945, maar in de decennia daarna bleef de relatie tussen de beide landen op zijn zachtst gezegd onvriendelijk.

Pas sinds 1998, twee jaar na de toekenning door de FIFA van het WK-voetbal aan Japan en Zuid-Korea, kwam er schot in de relatie. De toenmalige Japanse premier Keizo Obuchi en Kim Dae-jung besloten toen de vijandelijkheden te laten rusten.

Maandag komt er een nieuwe impuls. Dan presenteren Kim en de huidige Japanse premier Koizumi een gezamenlijke verklaring die het begin moet markeren van een "nieuw tijdperk voor Japans-Koreaanse relaties". Zou sport dan toch verbroederen?

Hiddink

Veel Japanners juichten het elftal van Guus Hiddink toe. Zo ook Takenori Kanzaki, leider van een Japanse regeringspartij. "De politiek had er voor moeten zorgen dat er een nieuw tijdperk voor Japan en Zuid-Korea zou aanbreken, maar volgens mij heeft de sportwereld ons verslagen", aldus Kanzaki.

De Nieuwe Komeito Partij van Kanzaki kreeg afgelopen week echter een storm van kritiek te verwerken vanuit de Japanse bevolking. De partij had in het Nationale Stadion in Tokio een avond georganiseerd waarop men op een groot scherm de verrichtingen van het elftal van Zuid-Korea tegen Duitsland kon volgen.

Zesduizend mensen kwamen er op af, van wie overigens een aanzienlijk aantal de Duitsers naar de overwinning schreeuwde. Na afloop stroomden tientallen e-mails op het partijkantoor binnen. De steun aan de Zuid-Koreanen zou de "heilige grond van het Japanse voetbal" vervuilen.

Een dag nadat miljoenen Zuid-Koreanen de straten opgingen voor de wedstrijd tegen Duitsland, demonstreerden 25 Zuid-Koreanen voor de Japanse ambassade in Seoel. Zij eisten verontschuldigen en compensatie voor de Japanse misdaden in de Tweede Wereldoorlog. De protesten in beide landen waren kleinschalig, maar de vraag is of dat zo blijft wanneer Koizumi bijvoorbeeld weer een bezoek brengt aan het oorlogsmonument ter nagedachtenis van Japanse oorlogslachtoffers.

Kim Dae-jung zal tijdens zijn bezoek aan Japan keizer Akihito uitnodigen voor een bezoek aan zijn land. Voor het toernooi was er ook een invitatie, maar die zou door Akihito zijn geweigerd uit angst voor protesten van de Zuid-Koreaanse bevolking.

Zijn neef, prins Takamado, ging wel naar Seoel. Het was het eerste officiële bezoek van een lid van de keizerlijke familie aan Zuid-Korea. In een interview tijdens zijn bezoek zei Takamado: "Het voetbalevenement is de eerste stap in de richting van een nieuwe vriendschap tussen de twee landen."

De volgende stap zou na dit weekeinde gezet kunnen worden wanneer keizer Akihito op het verzoek van Kim 'hanguge kaja' (op naar Korea) zegt, en de 'gezamenlijke verklaring' van Kim en Koizumi concrete stappen biedt voor de verbetering van de bilaterale betrekkingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.