De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vrienden strijden om
derde plaats op WK

   
 

AMSTERDAM - Een wedstrijd om de derde plaats tussen Zuid-Korea en Turkije is niet zomaar een wedstrijd. Historische gezien onderhouden de Turken en Zuid-Koreanen nauwe banden met elkaar. Vooral militaire banden, wat dateert van de Koreaanse burgeroorlog van 1950-1953. Na Amerika en Groot-Britannië waren de Turken met de meeste militairen vertegenwoordigd om het democratische gedachtengoed te verdedigen in dit deel van Azië.

Tijdens de wedstrijden van Turkije in de eerste ronde op het WK in Ulsan, Incheon en Seoel steunden Koreaanse fans luid en duidelijk het elftal van Senol Günes. In de hoofdstad tegen China gingen liefst 4000 Koreanen met een Turkse uiting - shirt, vlag, embleem of schildering - getooid naar het stadion. Veelal twintigers en dertigers. Volgens luitenant-kolonel Han Jung Hee - werkzaam op Europese betrekkingen op het Ministerie van Defensie - heeft Zuid-Korea met niemand zo'n sterke en uitgebreide band als de Turken. ,,Niet zo vreemd als je weet dat van de 5000 soldaten er liefst 800 doden voor onze democratie te betreuren vielen. In Busan liggen 462 Turkse oorlogsslachtoffers begraven. Zij met historisch besef zullen Turkije altijd steunen."

Organisaties als 'People who love Turkey' en de 'Korean-Turkey friendship association' bloeien en worden verantwoordelijk geacht voor de massale steun voor Turkije tijdens het WK. Vandaar treurden en schaamden velen Zuid-Koreanen zich voor hun scheidsrechter Kim Young Joo, die Brazilië zwaar en onterecht bevoordeelde in de openingswedstrijd tegen Turkije. Kim gaf een onterechte strafschop aan de Zuid-Amerikanen en een onterechte rode kaart aan Hakan Unsal.

,,Het knakte de vriendschap even", merkte Han Jung Hee. Vanuit Turkse regeringskringen kwamen geluiden dat de scheidsrechter in één klap 70 miljoen Turken had vermoord, waar Turkse soldaten voor Zuid-Korea waren gesneuveld vijftig jaar eerder. Een rel werd in de kiem gesmoord. De Koreanen voelden mee met Turkije, bleef de ploeg steunen en zag tot opluchting dat beide vrienden in de halve finale terecht kwamen.

De finale, zover mocht het niet komen, waardoor vanavond in Daegue wordt gespeeld om de derde plaats op het WK. Met voor Zuid-Korea de mogelijkheid om de sportieve vernedering van 1954 in Zwitserland recht te zetten toen beide landen elkaar troffen bij hun debuut op het WK en de Koreanen met liefst 7-0 werden verslagen en als laatste in groep twee 2 eindigden zonder een doelpunt voor en 16 tegen in vier wedstrijden. De Turken kwamen evenmin door de groepsfase omdat ze een beslissingswedstrijd tegen de latere kampioen Duitsland met 7-2 verloren. In de poule was al met 4-1 verloren. Nu 48 jaar later zijn beide landen heel wat verder gekomen, maar stonden Duitsland en Brazilië in de weg voor de hoofdprijs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.