De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hennie Grift lonkt
naar Lage Landen

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Hennie Grift begroet op Duindigt zijn winnende oudpupil Campo Express. (Foto: Telegraaf sport)
AMSTERDAM - De van origine Nederlandse trainerpikeur Hennie Grift is in Italië een meer dan geslaagd vakman. Omdat hij zijn toekomst, op nationale leest geschoeid, niet met voldoende garanties voor de 'ouwe dag' zag zitten, verlegde de bij de topvijf vaklui in ons land behorende paardenman de grenzen. Dit keer niet zo dicht bij huis ook. Miramo onder de rook van Venetië vormt sinds geruime tijd alweer de uitvalsbasis van de gelouterde drafsportvakman. "Ik heb het daar perfect voor elkaar", aldus Grift. "Maar als het hier financieel met de sport echt de goede kant op zou gaan, dan zou ik toch verreweg het liefst weer in eigen land het vak oppakken."

Op de 'Lage Landen-dag' van afgelopen zondag liet Hennie nog even akelig duidelijk zien wat een goede koers rijden inhoudt. "Mijn Arctic Star had ik speciaal voor de Grote Prijs der Lage Landen getraind en in vorm gekregen. Maar ik wist van tevoren dat de Fransman Flambeau des Pins bij een goed koersverloop niet te kloppen zou zijn. Toen ik onderweg dan ook zag dat een tweede plaats het hoogst haalbare zou gaan worden, heb ik me daarop volledig geconcentreerd."

Dat lukte inderdaad subliem. Met zuinig meegaan in het, qua capaciteiten sterke, veldje stelde Grift zijn geduld danig op de proef. Om exact getimed pas de laatste 300 meter te gebruiken voor een eindrush van zijn hengst, die in Italië in de zware competitie succesvol meedraait. "Wanneer ik die Fransman zou hebben aangevallen toen die zijn geweld in de strijd gooide, was ik uiteindelijk met niets over de streep gekomen", analyseerde naderhand Grift zeer waarschijnlijk terecht.

Nu was de tweede prijs van toch nog 9000 eurootjes Grift's deel. Waarmee het tripje Venetië-Duindigt, alsmede het sportieve succes op het toneel van zijn oude vertrouwde arena, voor zijn oude fans toch zeer de moeite waard was.

"Ach, zo'n tweede prijs", relativeert Grift later, bij een biertje onder vrienden, "in Italië zou dit hier allemaal niet zoveel hebben voorgesteld. De gemiddelde eerste prijs in een draverij is op de banen in mijn buurt, Bologna, Padua, Triëst, Milaan of Cesena, omgerekend toch al gauw €4000 voor de winnaar. Let wel; een gewoon koersje. Maar mijn lijfspreuk is altijd geweest, als je als rijder bang bent om een klein koersje te verliezen, win je nooit een grote."

Met lef en zelfvertrouwen de koers ingaan, is dus aan Grift wel toevertrouwd. Met Felix Santana was het winnen van De Duitse Derby, drie jaar geleden, het hoogtepunt. Het bijpassende prijzengeld bedroeg bij gelegenheid dan ook ettelijke tonnen.

Uitgekoerst is Grift echter nog allerminst. In Miramo staan een paar talentjes die er klaar voor zijn. Door acht man personeel begeleid. Conan Bi is pas drie jaar, maar won wel al €125.000, de ook nog jonge Chrysler Cash 80 mille. Stalcrack van het moment is Baker Black Jet, die in de Italiaanse eredivisie uitstekend meedraait.

In Nederland had Grift alle topnummers, inclusief Lage Landen en Derby, al minstens eenmaal op zijn naam staan. "Het gaat hier in Nederland uiteindelijk om maar een ding", besluit Grift, "de sport weer echt voor een groter publiek interessant maken. Als dat lijkt te gaan lukken, ben ik erbij."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.