De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Polen ontwrichten
de arbeidsmarkt

   
 

door Jeroen Hendriks en Rob Sebes AMSTERDAM - Polen en andere inwoners uit het voormalige Oostblok komen de komende jaren in groten getale naar Nederland op zoek naar werk. Deze ontwikkeling wordt door de politiek zwaar onderschat, waarschuwt de vakcentrale FNV.

De welvaart in ons land zal met veel meer mensen moeten worden gedeeld, stelt FNV-euroconsulent Ger Essers.

"Ik heb daar geen bezwaar tegen, maar de politiek en burgers realiseren zich onvoldoende welke gevolgen dat kan hebben'', zegt Essers oprecht bezorgd.

De massale komst van met name Polen en Tsjechen is mogelijk doordat steeds meer mensen een maas in de Duitse wetgeving hebben ontdekt. Mensen wier voorouders woonden in gebieden die voor de Tweede Wereldoorlog tot het Duitse Rijk behoorden, kunnen volstrekt legaal een Duits paspoort aanvragen.

Sinds het eerste handjevol Polen dat drie jaar geleden met een Duits paspoort naar ons land kwam om eenvoudig werk te doen als aspergesteker of champignonplukker, is er een complete 'industrie' op gang gekomen. Gerenommeerde uitzendbureaus zoals Dactylo, maar ook vele tientallen louche ronselaars openen aan de lopende band zelfs speciale kantoortjes in de voormalige Duitse gebieden om goedkope Poolse en in iets mindere mate Tsjechische arbeidskrachten met een Duits paspoort te werven.

Het CDA is zeer verontrust over deze ontwikkeling. CDA-Kamerlid Gerda Verburg vreest dat deze werknemers, ondanks hun legale paspoort, in veel gevallen op illegale wijze in dienst worden genomen door werkgevers, waarbij belastingen en premies massaal worden ontdoken. Ook wordt het risico groter dat allerlei Oost-Europeanen met vervalste papieren ons land binnen komen. "Dat is onacceptabel. Het ondermijnt de markt en schaadt ondernemers die te goeder trouw zijn'', aldus Verburg. Daarom wil het CDA dat de pakkans voor werkgevers die zich met illegale praktijken bezig houden, drastisch wordt verhoogd via intensivering van de controles door onder meer de Arbeidsinspectie.

Ook moet de controle worden opgeschroefd op uitzendbureaus die zich met dubieuze ronselpraktijken bezig houden. "Weliswaar zijn de vestigingseisen voor uitzendbureaus afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat een aantal uitzenders er een Wild West van kan maken'', aldus Verburg.

Verder stelt de CDA-woordvoerder dat de Vreemdelingendienst en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een speciale service moeten opzetten voor ondernemers die buitenlandse werknemers in dienst willen nemen.

"Ondernemers weten vaak niet of de papieren die buitenlanders laten zien wel in orde zijn. Je kunt niet van werkgevers verlangen dat ze vele dagen besteden aan het controleren van de juistheid van de documenten. Dat is typisch een taak van de Vreemdelingendienst en de IND'', aldus Verburg.

Dactylo-manager Guido Vreuls en FNV-consulent Essers voorspellen dat de circa 5000 Polen en Tsjechen die nu al dankzij hun Duitse paspoort legaal in Nederland werken slechts de voorbode zijn. Bestuurder Han Westerhof van FNV Bondgenoten kreeg onlangs nog 10.000 Polen met Duits paspoort aangeboden door een bemiddelaar. ,,Deze mensen zijn zeer gewild bij bedrijven vanwege hun 'niet zeuren, maar werken-mentaliteit'", zegt Vreuls.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.