De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Pin-ombouw te duur'

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - Winkeliers hebben onnodig te veel betaald voor het gereedmaken van pinapparatuur voor de euro. Dat zei het Platform Detailhandel gisteren naar aanleiding van een rapport over de betaalautomatenmarkt. Het platform wil de extra kosten verhalen op de banken en Interpay, de enige aanbieder van elektronisch betaalverkeer in Nederland.

Volgens het platform zijn allerlei duurdere aanpassingen in de betaalautomaten doorgevoerd die niets te maken hadden met de invoering van de euro maar wel als zodanig aan de man werden gebracht. "Die extra kosten waren onnodig", aldus een woordvoerder van het platform.

Het ombouwen van de betaalautomaten heeft de detailhandel €65 miljoen gekost. Hoeveel er te veel is betaald, kunnen het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, opdrachtgever van het onderzoek naar de betaalautomatenmarkt, en de onderzoekers M&I/Partners niet aangeven.

Maar het vermoeden dat Interpay de ombouw naar de euro heeft gebruikt om haar monopoliepositie te versterken, wordt door het rapport bevestigd, zo stelt het Platform Detailhandel.

Ook moet de mededingingsautoriteit NMa volgens het platform meer mogelijkheden krijgen om de "doorzichtige en mistige" betalingsmarkt aan te pakken.

De NMa heeft inmiddels het onderzoek naar Interpay uitgebreid. De mededingingsautoriteit zet daartoe een speciaal projectteam in. Omdat Interpay is opgezet door de banken, worden ook de relaties tussen Interpay en de deelnemende banken onderzocht.

Uit het rapport blijkt dat onder meer dat winkeliers slecht werden geïnformeerd over bijvoorbeeld de levensduur van de betaalapparaten. Winkeliers dachten de komende vijf jaar wel met deze automaten door te kunnen, dat blijkt niet zo te zijn.

Volgens onderzoeker J. Akkermans is transparantie op de "ondoorzichtige" markt voor betalingsverkeer belangrijk. "Kijk maar bijvoorbeeld naar parkeermeters. Burgemeesters staan misschien als eerste in de rij om te protesteren als ze net zo worden behandeld als de detailhandel." Ook pleit het onderzoeksbureau voor meer aanbieders op de markt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.