De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Akkoord verlaging
ozb-belasting

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD zijn het gisteren nagenoeg eens geworden over een forse verlaging van de onroerend-zaakbelasting (ozb) die zowel huizenbezitters als huurders een fiks financieel voordeel oplevert.

In plaats van het geheel afschaffen van de ozb zoals VVD-leider Zalm graag wilde wordt daarbij zeer waarschijnlijk gekozen voor het schrappen van het zogenaamde gebruikersdeel van de ozb. Het eigenaarsdeel blijft gehandhaafd.

Met de maatregel zou een lastenverlichting gemoeid zijn van circa 900 miljoen euro, die voor 300 miljoen weer wordt tenietgedaan door afschaffing van de bekende Zalmsnip van 100 gulden.

Afschaffing van het eigenaarsdeel is niet alleen een voordeel voor huiseigenaren want ook huurders ontvangen daardoor geen acceptgiro van de gemeenten meer om los van hun maandelijkse huur ozb aan de gemeente te betalen.

Gemeenten kunnen door het afschaffen van het ozb-gebruikersdeel en de Zalmsnip bovendien niet langer overgaan tot geheel of gedeeltelijke kwijtschelding van de ozb voor burgers met een laag inkomen. Daardoor wordt de zogenoemde armoedeval voor deze groep aangepakt en een extra prikkel om een baan te vinden gecreëerd.

De afschaffing van het ozb-deel waar CDA, LPF en VVD nu aan denken maakt deel uit van een veel omvangrijker lastenverlichtingpakket van totaal zo'n 3,3 miljard gulden. Daarin wordt onder meer ook geld uitgetrokken ten behoeve van het nieuwe zorgstelsel (1 a 1,5 miljard euro), de teruggave van het kwartje van Kok (circa 500 miljoen), verhoging van de arbeidskorting (enkele honderden miljoenen) en de levens- loopregeling (circa 200 miljoen) en kwijtschelding van het huurwaardeforfait voor mensen die geen hypotheekrente meer aftrekken (225 miljoen).

Voor burgers levert het hele pakket per saldo overigens geen voordeel op omdat de hele 3,3 miljard elders weer wordt weggenomen via belastingverzwaringen. Zo verdwijnt naast de zalmsnip het spaarloon (0,8 miljard), de melkertbanen en afdrachtkostingen (1,1 miljard), de lijfrenteaftrek (300 miljoen) en een groot aantal andere fiscale voordelen en voordeeltjes (0,8 miljard).

Zalm en Balkenende zijn het inmiddels ook eens geworden over privatisering van Schiphol onder strenge voorwaarden en een moratorium op het boren naar Waddengas.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.