De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ontmanteling van Landis
in zeer korte tijd afgerond

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

UTRECHT - Met de overname van delen van de Duitse en Belgische bedrijfsactiviteiten van Landis Public Networks door Imtech is de ontmanteling van Landis afgerond. Er zitten geen activiteiten meer in Landis nv. Sinds de surseance op 23 april, gevolgd door het faillissement van de Nederlandse Landis-activiteiten, is het bedrijf in delen verkocht waarbij het merendeel van de werkgelegenheid van 2500 werknemers is zeker gesteld. Zo'n 400 werknemers hebben het bedrijf al dan niet vrijwillig verlaten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 20kb)
...Slechts een lege huls blijft achter...
Voor interim-bestuurder Cees van Steijn zit het werk er bijna op. In het voormalige hoofdkantoor van Landis, dat een desolate aanblik biedt, kondigde hij gisteren de verkoop van de laatste bedrijfsonderdelen aan en blikte terug.

Van Steijn is sinds 9 april van dit jaar, toen de banken de geldkraan dicht draaiden, actief betrokken bij de reddingsplannen voor Landis. Er werd een plan voor een doorstart opgesteld waarbij de banken €110 miljoen van de €150 miljoen schuld moesten kwijtschelden. Dat gebeurde niet en op 23 april werd surseance voor de Nederlandse activiteiten aangevraagd. De buitenlandse activiteiten bleven, met uitzondering van Groot-Brittannië, buiten het uitstel van betaling en draaiden gewoon door. De Nederlandse bedrijfsonderdelen belandden in faillissement. Dat was nodig: "Er waren voldoende gegadigden, ze stonden in rijen van drie voor de deur, maar niemand wilde activiteiten overnemen met personeel. Het grote probleem van Landis was dat ze teveel personeel hadden ten opzichte van de omzetten." Uiteindelijk werden de Nederlandse activiteiten verkocht aan Future Telecom (Detron), Foundation ICT Group, Inter Access en Citee.

De totale opbrengst uit de verkoop van de bedrijfsonderdelen, inclusief de buitenlandse, bedraagt volgens Van Steijn zo'n €20 tot €25 miljoen. Hij tekent hierbij aan dat de debiteuren en de toekomstige opbrengst van het onder handen zijnde werk, geboekt voor ongeveer €100 miljoen, niet overgaan naar de kopers. Exacte cijfers kan Van Steijn niet geven omdat de softwareleverancier die verantwoordelijk was voor het managementinformatiesysteem kort na de surseance de stekker eruit trok. De schuld die resteert, ligt naar voorlopige taxaties van de interim-bestuurder rond de €200 miljoen waarvan €150 miljoen schuld aan banken en ongeveer €50 miljoen van crediteuren.

Hoewel hij geen onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de problemen, somt hij toch een aantal factoren op die naar zijn mening van betekenis zijn geweest. "Landis heeft vorig jaar de schuldpositie fors teruggebracht door een aantal kredieten af te lossen. Dit heeft een wissel op de onderneming getrokken omdat hierdoor het beschikbare werkkapitaal ook afnam en er liquiditeitsproblemen ontstonden. Verder is er niet met volle kracht gereorganiseerd terwijl men wist dat dit wel nodig was."

Landis dacht volgens Van Steijn de problemen op te lossen door een strategiewijziging van distributeur naar service-verlener. De distributietak zou worden verkocht aan het Zuid-Afrikaanse Datatec. Met de opbrengst van de verkoop hoopte Landis de broodnodige reorganisatie te kunnen financieren. De overname ketste echter af waardoor Landis in zwaar weer terechtkwam.

"Tot drie keer toe is geprobeerd de deal rond de krijgen en dat lukte uiteindelijk op 9 april. Als de overname in januari gewoon door was gegaan, hadden we hier nu niet gezeten", concludeert Van Steijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.