De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Consument gaat
onverminderd
door met kopen

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De consument geeft de kwakkelende economie een steun in de rug door onverminderd te blijven kopen. In de eerste vier maanden van dit jaar gingen er meer goederen over de toonbank dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werd er 1,9 procent meer gekocht. De consument besteedde in april, geschoond voor prijsveranderingen, 3,5 procent meer aan duurzame goederen waarbij auto's populair waren.

Dat is volgens het CBS nog steeds een gevolg van de btw-verhogingen per 1 januari 2001. Particulieren kochten daarvoor nog snel een auto, of veel later. Als de auto's niet worden meegerekend in de bestedingen, kocht de consument 1,6 procent meer duurzame goederen, zoals wasmachines. Ook kleding, textiel, schoenen en lederwaren bleven in diezelfde maand in trek. Dat gold niet voor meubels, elektronica en huishoudelijke artikelen.

Herstel

Voor het herstel van de economie is het belangrijk dat consumenten blijven kopen. Volgens het CBS doen zij dit ook, ondanks negatieve indicatoren. Zo neemt de werkloosheid toe en is het consumentenvertrouwen in juni voor de vijfde maal op rij gedaald.

Het aantal openstaande vacatures bedroeg eind maart 178.000. Dat is 38.000 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat geldt ook voor de groei van het aantal banen. De groei bedroeg 1,5 procent in vergelijking met een banengroei van 2,3 procent in het eerste kwartaal van 2001. In totaal kwamen er 108.000 banen bij tot bijna 7,5 miljoen. Vooral in de zorg en bij de overheid werd meer werkgelegenheid gecreëerd. Daar bedroeg de groei iets minder dan 4 procent, terwijl in de rest van de economie de banenmotor sputterde en er slechts 0,5 procent meer werkgelegenheid werd geschapen. In de zorg zijn 56.000 banen bijgekomen en bij de overheid ontstonden 28.000 banen.

In de industrie, financiële- en zakelijke dienstverlening nam de werkgelegenheid af. De groei in de bedrijfstakken handel, horeca en reparatie en de sectoren vervoer en communicatie ligt met respectievelijk 1,4 en 1,1 procent onder het landelijk gemiddelde.

Werkgevers waren in de periode tot maart 4,6 procent meer geld kwijt aan loonkosten. In het laatste kwartaal van 2001 was dat 5,3 procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.