De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Al-Qaeda plant
aanslagen op
computernetwerken'

   
 

WASHINGTON - Osama bin Ladens terroristennetwerk Al-Qaeda staat op het punt via internet aanslagen te plegen op computernetwerken. Hierdoor kunnen veel doden vallen en kan grote materiële schade aan eigendommen en infrastructuur worden aangericht.

Dit zeggen Amerikaanse deskundigen na de ontdekking dat in heel het land ongewenste bezoekers op verkenning waren geweest in digitale systemen die nutsbedrijven, overheidskantoren en dergelijke besturen. Dit schreef de Amerikaanse krant The Washington Post gisteren.

Deze nieuwe dreiging heeft weinig te maken met de kleine en grote storingen en de vooral financiële schade die hackers met virussen en wormen aanrichten. Het gaat de ongewenste bezoekers nu om de plaatsen waar computersystemen en de daarmee bestuurde installaties samenkomen, zeiden deskundigen van politie en FBI tegen The Washington Post.

Besturingssystemen

Via telefooncentrales in Saoedi-Arabië, Indonesië en Pakistan bestudeerden de ongewenste bezoekers telefooncentrales voor alarmmeldingen, besturingssystemen voor kerncentrales en conventionele energiecentrales en energiedistributie, wateropslag en -distributie en gasbedrijven.

Sommige 'inbraken' wekten de indruk dat de ongewenste bezoekers bezig waren met het maken van plannen voor een 'gewone' aanslag. Maar anderen richtten zich op digitale voorzieningen die bedoeld zijn om bijvoorbeeld hulpdiensten (zoals brandweer) of machines (zoals pompen voor pijpleidingen) op afstand in te schakelen. Informatie over het programmeren van die voorzieningen zijn volgens de door de krant geraadpleegde veiligheidsdeskundigen teruggevonden op computers van Al-Qaeda die eerder dit jaar waren gevonden.

De besturingssystemen zijn niet ontworpen met het idee dat gewone internetgebruikers er toegang toe zouden hebben en ze zijn derhalve niet voorzien van de simpelste veiligheidsmaatregelen. "Bloemen kopen via internet is veiliger", aldus The Washington Post. Veel eigenaren van dergelijke systemen weten niet eens dat die via internet te bereiken zijn.

Deskundigen schilderden de krant dat het denkbaar is dat terroristen via internet de controle in handen krijgen over een stuwdam, waardoor zij een enorme overstroming zouden kunnen veroorzaken die honderdduizenden mensenlevens zou kosten.

Ook zou het mogelijk zijn dat onbekenden via een ingreep in een computersysteem de luchtverkeersleiding uitschakelen. Dan zouden vliegtuigen in het geval van een grote aanslag zoals op 11 september niet de opdracht kunnen krijgen zo snel mogelijk te landen, aldus de krant.

Combinatie

"Waar ik het bangst voor ben is een fysieke aanslag in combinatie met een cyberaanslag op bijvoorbeeld de telefonische alarmcentrale 911 of op het elektriciteitsnetwerk", heeft Ronald Dick, de directeur van de FBI-afdeling die belast is met de bescherming van de Amerikaanse infrastructuur, volgens The Washington Post twee weken geleden tijdens een besloten bijeenkomst gezegd.

"Dat kan betekenen dat de eerstehulpdiensten niet naar de plaats van een aanslag kunnen, dat er geen water uit de kraan komt en dat ziekenhuizen geen elektriciteit hebben. Is dat een onredelijk scenario? Niet in deze wereld. En daar lig ik 's nachts wakker van", aldus Dick.

Overigens, meldde de krant, zijn de Amerikaanse inlichtingendiensten het niet eens over de ernst van de bedreiging. Onderminister John P. Stenbit van Defensie gelooft niet dat Al-Qaeda het succes van een aanslag laat afhangen van het al dan niet werken van een 'tricky cyber thing'.

Het Witte Huis en de FBI zijn meer onder de indruk. "Wij hebben de mate waarin Al-Qaeda zich bezighoudt met het internet onderschat. Al-Qaeda heeft meer tijd besteed aan het in kaart brengen van onze kwetsbaarheid via internet dan wij eerst dachten", zei terrorisme-expert Roger Cressey van de staf van het Witte Huis.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.