De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Betogers mijden
top G-8

Van onze correspondent

   
 

KANANASKIS - De grote industrielanden, verenigd in de G-8, hebben gisteren tijdens hun bijeenkomst in het Canadese wintersportoord Kananaskis afgesproken om extra veiligheidsmaatregelen te nemen tegen terrorisme in de lucht- en scheepvaart.

De Amerikaanse president Bush en zijn Russische collega Poetin beloofden, na een gesprek onder vier ogen, een gezamenlijk front te zullen vormen in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Activisten van de hulporganisatie Oxfam verlaten een demonstratie in het Canadese Calgary met maskers van de Canadese premier Chrétien en de Amerikaanse president Bush in hun hand. (Foto: REUTERS)
Als beloning voor zijn medewerking kwam Poetin als de grote winnaar tevoorschijn uit de jaarlijkse G-8-bijeenkomst. Niet alleen mag hij in 2006 voor het eerst gastheer van de G-8 spelen, hij krijgt ook nog eens 20 miljard dollar van deze eliteclub om de berg verouderd nucleair afval in Rusland weg te werken en te zorgen dat die niet in handen van terroristen valt.

Afrika

De staatshoofden beloofden de aanwezige VN-baas Kofi Annan ook extra geld voor Afrika. Er komen miljarden dollars aan nieuwe hulp voor Afrikaanse landen die beloven dat zij corruptie in het overheidsapparaat zullen bestrijden en economische hervormingen doorvoeren. Een dag eerder besloten de G-8 al een miljard dollar te steken in schuldverlichting voor de allerarmste naties.

Heel wat minder succesvol verliepen de gesprekken over het Midden-Oosten, die de top voor een groot deel overschaduwden. Bush kreeg weinig steun voor zijn stelling dat de Palestijnse leider Jasser Arafat het veld moet ruimen voordat er een onafhankelijke Palestijnse staat kan komen. De Britse premier Tony Blair toonde begrip voor de Amerikaanse positie, maar de Franse president Chirac herhaalde het Europese standpunt dat de Palestijnen zelf het recht hebben hun leider te kiezen.

De G-8-leiders spraken ook hun vertrouwen uit in de toestand van de wereldeconomie nadat de effectenbeurzen op hun grondvesten schudden door het schandaal rond telecomgigant Worldcom. In een poging tot optimisme verklaarde de Canadese gastheer Chrétien dat de economie er nu beter voorstaat dan een jaar geleden.

Qua rellen bleef de bijeenkomst deze keer rustig. De betogingen in het 85 kilometer verderop gelegen Calgary verliepen over het algemeen vreedzaam. Het enige slachtoffer was een Canadese beer, die werd neergeschoten door een bewaker van het hermetische afgesloten terrein waar de regeringsleiders bijeen waren. Een verdovingspijltje trof het dier per ongeluk in het hart.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.