De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush houdt vast aan
eed van trouw

   
 

WASHINGTON/ KANANASKIS - De Amerikaanse president Bush is bijzonder ontstemd over een gerechtelijk oordeel in zijn land over de Pledge of Allegiance, de eed van trouw aan God en vaderland die dagelijks wordt uitgesproken op Amerikaanse scholen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
President Bush legt, geflankeerd door twee studenten, de eed van trouw af tijdens zijn verkiezingscampagne. (Foto: EPA)
Een Amerikaans federaal gerechtshof bepaalde dat die eed, die op de meeste Amerikaanse scholen wordt afgelegd, ongrondwettig is. Bush, in Canada voor een top van de G8, noemde de uitspraak gisteren in "tegenspraak met Amerikaanse tradities en de geschiedenis".

Het hof in San Francisco oordeelde dat de woorden 'een land naast God' in strijd zijn met de scheiding tussen kerk en staat. In de zogenoemde 'Pledge of Allegiance' zweert praktisch elk Amerikaans kind trouw aan de vlag van de Verenigde Staten. De uitspraak werd gedaan naar aanleiding van de klacht van een vader die atheïst is en die niet wilde dat zijn dochter in groep twee van de basisschool dagelijks geconfronteerd wordt met het opzeggen van de Gelofte van Trouw.

Daar is volgens de rechter niets mis mee, maar wel met de frase dat de VS een natie naast God zijn. Kinderen zouden feitelijk niets anders kunnen dan de eed op de vereiste manier uitspreken en dat is volgens de rechter te dwingend.

"Amerika is een land dat de relatie met de Almachtige hoog in het vaandel heeft staan. We hebben dan ook rechters nodig die begrijpen dat onze rechten door God zijn gegeven", aldus Bush.

De Amerikaanse president reageerde eerder op de dag bij monde van een woordvoerder al verontwaardigd op de uitspraak. Hij sprak van een "belachelijk" oordeel. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beraadt zich over gerechtelijke stappen om de uitspraak ongedaan te maken.

De woordvoerder wees erop dat ook de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten naar God verwijst, dat het Congres in Washington de zittingen begint met een gebed en dat in elke Amerikaanse munt en op ieder dollarbiljet het woord God gedrukt staat.

(Reuters/DPA)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.