De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Marokkaanse vaders steken
kinderbijslag in eigen zak

   
 

AMSTERDAM - De opsporingsdienst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een listige fraude met kinderbijslag voor Marokkaanse kinderen ontdekt. Ongeveer 120 in Marokko woonachtige kinderen hebben nooit één cent van de Hollandse bijlage gezien omdat hun vaders in Nederland het geld achteroverdrukten.

Om aannemelijk te maken dat ze de kinderbijslag wel degelijk naar het Noord-Afrikaanse land overmaakten, vervalsten de vaders internationale postwissels (ipw's) van de Postbank. Met deze ipw's kunnen ouders hun onderhoudsbijdrage voor een in het buitenland wonend kind aantonen.

De zaak is aan het rollen gekomen via het SVB-kantoor in Rotterdam. In totaal is tegen 58 vaders proces-verbaal opgemaakt voor het vervalsen van postwissels en het in eigen zak steken van de kinderbijslag. Het gaat volgens de SVB om een landelijk zaak, waarbij het in alle gevallen gaat om vervalste overmakingen ten behoeve van in Marokko wonende of verblijvende kinderen. In het verleden zijn vooral Turken tegen de lamp gelopen omdat zij kinderbijslag incasseerden voor zogenaamde 'spookkinderen', niet bestaande kinderen. In deze zaak gaat het dus om kinderen van vlees en bloed, maar van wie de vaders het geld in eigen zak staken.

De fraude strekt zich uit over een aantal jaren en de Sociale Verzekeringsbank heeft in ieder geval 450.000 gulden kunnen achterhalen. Dit geld zal worden teruggevorderd van de vaders. In alle gevallen heeft de bank aangifte gedaan. Inmiddels heeft de SVB besloten dat ipw's met ingang van 1 januari 2003 niet meer als bewijsmiddel worden geaccepteerd.

Kassa

Uit het jaarverslag van de SVB-opsporingsdienst, dat vandaag openbaar wordt, blijkt dat de opsporing de uitkeringsinstelling geen windeieren legt. De SVB voert onder meer de AOW, de Algemene Nabestaandenwet (ANW) en de Kinderbijslag (AKW) uit voor ruim 4,5 miljoen mensen. Jaarlijks keert de SVB circa 25 miljard euro uit. De kosten van het opsporen van fraude bedroegen vorig jaar 8 miljoen euro. De opbrengsten waren 22 miljoen euro. Daar komt nog eens een bedrag van 100 miljoen euro bij van uitkeringen die worden bespaard omdat ze tot in lengte van dagen niet (ten onrechte) behoeven te worden uitgekeerd. Kassa dus.

Het jaarverslag staat vol met list en bedrog, gepleegd door uitkeringstrekkers. Meest extreme voorbeeld is wellicht een aow'er die al dertien jaar geleden blijkt te zijn overleden. De na het overlijden aan de SVB gestuurde 'levensbewijzen' waren valselijk opgemaakt door de zoon van de overledene. Dertien jaar lang incasseerde zoonlief de aow van zijn overleden vader. Het complete bedrag - ruim 300.000 gulden - moet de zoon terugbetalen. Met hem heeft de SVB een terugbetalingsregeling getroffen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.