De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mes in publieke omroepen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Lijst Pim Fortuyn (LPF) en de VVD willen het mes zetten in de publieke omroep en de NOS. Het Hilversumse mediabolwerk moet jaarlijks 30 miljoen euro bezuinigen, de macht van de omroepen op de NOS moet worden gebroken door ontmanteling van de invloedrijke Raad van Toezicht en de programmagegevens moeten worden vrijgegeven.

Het CDA onder leiding van toekomstig premier Balkenende is zwaar tegen de harde ingreep. De CDA-leider, jarenlang vice-voorzitter van de NCRV, onderhoudt nauwe banden met de publieke omroep.

Vaste bijdrage

Net als alle ministeries moeten de omroepen in de nieuwe kabinetsperiode vijf procent bezuinigen op hun begroting, vinden LPF en VVD. De gewenste bezuiniging betekent dat de publieke omroepen op een totale begroting van 600 miljoen euro 30 miljoen euro moeten inleveren, terwijl zij juist om een verhoging van het budget met 100 miljoen euro hebben gevraagd. Daarnaast wordt er ook gekeken of er bij de Wereldomroep efficiënter kan worden gewerkt.

De christen-democraten wijzen er op dat de omroepbijdrage twee jaar geleden is afgeschaft en dat alle burgers nu via de loon- en inkomstenbelasting meebetalen aan de omroepen. Als minister van Financiën heeft VVD-leider Zalm op hevige aandrang van het CDA toegezegd dat de omroepen via de belastingen verzekerd zijn van een vaste bijdrage die jaarlijks wordt aangepast aan de prijsstijging. "En daar houden we Zalm aan'', aldus CDA-bronnen.

Gespannen

LPF en VVD willen ook de invloed van de omroepen op de NOS drastisch verminderen. De Raad van Toezicht van de NOS, waarin nu de voorzitters van de omroepen en door de kroon benoemde leden zitten, moet volledig onafhankelijk worden. Het CDA stelt daarentegen dat de omroepen de baas over de NOS moeten blijven.

Volgens ingewijden zou de gespannen verhouding tussen de LPF en de NOS van de afgelopen maanden ook een reden zijn waarom de LPF bezuinigingen zou willen doordrukken.

CDA, LPF en VVD koersen af op een fors conflict over het mediabeleid, waardoor het niet duidelijk is of er een akkoord hierover tussen de beoogde coalitiepartners mogelijk wordt. Bij de liberalen is grote irritatie over het CDA, dat zich opstelt als beschermer van de omroepen en elke vernieuwing in de ogen van de VVD tegenhoudt.

Zo verschillen LPF en VVD enerzijds en CDA anderzijds van mening over de profilering van de drie publieke netten en het programma-aanbod. Het CDA wil dit pas in het najaar bespreken, terwijl LPF en VVD nog deze kabinetsformatie afspraken willen maken.

Vrijgeven

Verder willen LPF en VVD op korte termijn de programmagegevens van de NOS vrijgeven, zodat commerciële uitgevers daarover tegen betaling kunnen beschikken. De NOS verzet zich hier al jaren hardnekkig tegen en krijgt steun van het CDA dat hier voorlopig niets in ziet. Het CDA vreest dat hierdoor de omroepgidsen, die een belangrijke inkomstenbron voor de omroepen zijn, ter ziele gaan en dat de financiële positie van de omroepen ernstig wordt aangetast.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.