De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zware crisis bij LPF

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - In de top van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is een complete bestuurscrisis uitgebroken. De 26-koppige Tweede-Kamerfractie breekt met de partij als het huidige LPF-bestuur, dat volgende week zou worden vervangen, weigert plaats te maken voor het nieuwe partijbestuur.

De Tweede Kamerfractie van de LPF heeft gisteren het vertrouwen opgezegd in de huidige bestuursleden Langendam en Dost en geeft volledige steun aan het nieuwe bestuur.

"Wanneer dit bestuur niet met zijn werkzaamheden kan aanvangen, loopt de organisatorische, juridische en financiële opbouw van de partij dermate gevaar, dat de Tweede Kamerfractie zich tot haar grote spijt genoodzaakt zal zijn zich te beraden op haar positie binnen de partijstructuur," aldus de 'oorlogsverklaring' gisteravond van de LPF. "De LPF-fractie is unaniem van mening dat het van cruciaal belang is dat er orde op zaken wordt gesteld."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 24kb)
Zalm en Balkenende.
Voorzitter Langendam en bestuurder Dost, die zich al eerder opwierp na de moord op Fortuyn als LPF-leider maar later weer inbond, liggen op ramkoers. Volgens betrokkenen zou het oude bestuur uitermate ontvreden zijn over de plannen van het nieuwe bestuur dat onder leiding staat van T. Sleeswijk-Visser. Het nieuwe bestuur zou de leden van de partij te weinig inspraak willen geven.

De LPF-fractie waarschuwt dat het huidige bestuur niet geschikt is om een goede partij-organisatie op te bouwen. "Na vele gesprekken in de afgelopen weken is de fractie tot de conclusie dat het huidige bestuur, zijnde voorzitter Peter Langendam en vice-voorzitter John Dost, daartoe niet in staat is", aldus de LPF.

De LPF-leden moeten volgende week woensdag een keuze maken tijdens de eerste partijraad in haar korte geschiedenis. De Groep-Langendam/Dost zou volgens de LPF-ingewijden gesteund worden door 'slechts enkele tientallen militante leden'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Zalm en Balkenende. (Foto: WFA DIRK HOL)
Het 'oude' bestuur wordt gevormd door de personen die de LPF in februari hebben opgericht nadat Fortuyn uit Leefbaar Nederland werd gezet. Aanvankelijk zou de huidige voorzitter Langendam al vertrekken na zijn gewraakte uitspraken na de moord op Fortuyn dat 'de kogel van links kwam'. Daarna werd besloten dat hij tot de eerste ledenvergadering zou aanblijven. De leden van het nieuwe bestuur fungeren sinds begin juni echter al als 'interimbestuur'.

De crisis komt op een moment waarop ook LPF-fractievoorzitter Mat Herben zwaar onder vuur ligt. De voormalige woordvoerder van Fortuyn wordt beticht van kwaadsprekerij over Fortuyn. Daarnaast bestaat er in de LPF-achterban grote onvrede over de bereikte resultaten van Herben tijdens de formatieonderhandelingen van de laatste weken.

Maand rust

De beoogde coalitiepartners CDA en VVD beginnen langzaam maar zeker bezorgd te worden over de ontwikkelingen binnen de LPF. De toekomstige premier Balkenende, die al een maand onderhandelt met de LPF, wil vooral stabiliteit in de nieuwe coalitie.

Herben, die onzeker is over de steun voor hem in de partij, wil na de installatie van het nieuwe kabinet in de loop van het najaar reeds een maand rust nemen. Gedurende die periode zal hij geen werkzaamheden als fractieleider vervullen. Herben wordt dan hoogstwaarschijnlijk vervangen door vice-fractievoorzitter Hoogendijk.

Herben ziet er dus ook van af minister van Defensie te worden. Tot voor kort hield Herben de deur hiervoor op een kier, maar hij wil niet voortdurend als bewindsman in de schijnwerpers staan.

De druk op Herben, die na de moord op Pim Fortuyn door de fractie werd benoemd tot voorzitter, is de laatste weken tot enorme hoogte gestegen en werd hij ook nog met de dood bedreigd. Tot op heden moet Herben nog steeds worden bewaakt door twee bodyguards, die hem geen seconde uit het oog verliezen. Ook zijn gezin wordt nog bewaakt. Herben wil na Prinsjesdag en de algemene beschouwingen een tijdje in de luwte staan en zal zijn fractie daarom vragen het voorzitterschap tijdelijk in de ijskast te mogen zetten. Hij ziet voltooiing van de formatie-onderhandelingen als 'landsbelang'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.