De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Worldcom schokt VS

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Amerikaanse beleggers werden gisteren opgeschrikt door een nieuw boekhoudschandaal, dit keer rond het telecombedrijf Worldcom. Het aandeel zelf werd daarom direct bij opening uit de handel gehaald, maar dat kon het sentiment niet keren. Wall Street zakte bij aanvang snel weg, herstelde zich echter later. Een kwartier voor sluiting stond de Dow Jones Industrial op 9077 punten, een verlies van 0,5%, de Nasdaq Composite stond toen 0,3% in de min op rond de 1420.

Worldcom had, zo bleek, $3,9 miljard uitgaven als investeringen vermomd. Dat staat beter tegenover aandeelhouders. Totdat het tegendeel blijkt. Gisteren ging het aandeel Worldcom voorbeurs tussen handelaren onderling voor de prijs van negen dollarcent rond. Dat was zoveel lager dan de slotkoers van dinsdag ($0,83) dat het aandeel niet in de officiële handel ging. Beleggers konden alleen met lede ogen toezien en andere telecomaandelen verkopen. Dat laatste gebeurde dan ook. AT&T stond met nog 30 minuten handel te gaan op een verlies van 5,4% op $9,45, Lucent koerste zelfs 18,8% lager op $1,60 en Nortel stond 17% lager op $1,34.

WorldCom deed de beleggers zo sterk twijfelen aan de integriteit van ondernemingen en hun boekhouders, dat alle sectoren onder druk stonden. Vooral de financiële waarden verloren omdat ze geld in het telecomconcern hebben gestoken. American Express begon het laatste handelsuur met een verlies van 3,4% ($35), Citigroup deed ruim $36 (7% lager) en J. P. Morgan noteerde toen $30,70, bijna 7% lager.

De Fed handhaaft de rentetarieven. Het belangrijkste tarief, de daggeldrente, blijft staan op 1,75%. Dat tarief is het laagste in veertig jaar tijd.

Temidden van het nieuwste boekhoudschandaal ook goed nieuws. De Amerikaanse producenten van duurzame goederen hebben in mei 0,6% meer orders binnengekregen dan in de maand ervoor. De toename is groter dan de 0,2% die was verwacht.

De verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten is in mei met 8,1% toegenomen.

Dat duidt op een gestegen vertrouwen bij consumenten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.