De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Averij dreigt voor banken
door Worldcom-schandaal

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De miljardenfraude bij Worldcom zorgt niet alleen voor een vertrouwensbreuk bij beleggers. Toeleveranciers en kredietverleners kunnen direct de dupe worden van het jongste Amerikaanse boekhoudschandaal. Ook Nederlandse ondernemingen dreigen een fikse strop op te lopen door het geknoei met de boekhouding bij Worldcom, dat de resultaten heeft opgepoetst door $3,8 miljard aan kosten te boeken als investeringen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
Als Worldcom ten onder zou gaan, lopen de grote Nederlandse bankverzekeraars een forse strop op. (Foto: REUTERS)
Door de fraude heeft Worldcom over heel 2001 en over het eerste kwartaal van 2002 winst kunnen rapporteren in plaats van verlies. Financieel topman Scott Sullivan en controller David Myers worden verantwoordelijk gehouden voor het schandaal. Zij zijn gisteren op staande voet ontslagen bij het telecomconcern. De opgepompte cijfers over 2001 zijn goedgekeurd door accountantsconcern Arthur Andersen, dat reeds ten onder dreigt te gaan aan de affaire rond het Amerikaanse energieconcern Enron.

Inmiddels wordt ook gevreesd voor het voortbestaan van Worldcom. De tweede aanbieder van lange afstandsverbindingen in de VS kampt met een schuld van circa $30 miljard. In een poging te overleven, heeft het bedrijf gisteren aangekondigd 17.000 medewerkers te ontslaan. Mocht Worldcom failliet gaan, dan zullen ook Nederlandse concerns averij oplopen. ABN Amro schat dat het in dat geval een strop van €100 miljoen zal lijden op aan het telecomconcern verstrekte leningen. Het bankconcern ziet op dit moment echter geen reden de voorziening van €1,6 miljard voor tegenvallers aan te passen die het voor heel 2002 heeft begroot.

Ook Aegon zegt geen aanleiding te zien om de 'stroppenpot' van $268 miljoen bij te vullen, die het heeft gereserveerd voor verliezen die het dit jaar eventueel lijdt op obligaties van Amerikaanse concerns. De Haagse verzekeraar gaat voor ongeveer $200 miljoen het schip in als Worldcom ten onder zou gaan.

ING weigert aan te geven welke risico's het loopt bij een eventueel faillissement van Worldcom. Volgens een woordvoerster houdt de bankverzekeraar vast aan een voorziening van €235 miljoen die is getroffen voor tegenvallers op obligaties in heel 2002.

Analist Albert Ploegh (Effectenbank Stroeve) vindt het "een probleem" dat ING niets kwijt wil over hoe nauw het bij Worldcom is betrokken. "ING zegt daar niets over, omdat het een klant betreft. Bij Enron nam het eerst ook die houding aan. Maar toen Enron niet meer te redden was, bleek de strop voor ING groter uit te vallen dan verwacht."

Volgens Ploegh zijn de bankverzekeraars ook "te gemakkelijk" met hun verklaring dat ze ondanks de financiële problemen bij Worldcom op dit moment geen extra voorziening hoeven te nemen. "Dat mag zo zijn. Maar de risico's die ze lopen, nemen toe. Worldcom komt vrijwel zeker in de problemen terecht. Als dit jaar meer grote bedrijven in een crisis raken, zullen Aegon en ING gedwongen zijn extra voorzieningen te nemen."

Van de in Amsterdam genoteerde bankverzekeraars heeft Fortis de kleinste kans een zware tegenvaller op te lopen bij Worldcom. Volgens marktvorsers loopt het Belgisch/Nederlandse concern een risico van tussen de €25 miljoen en €40 miljoen. Een Fortis-woordvoerster wil dit niet bevestigen.

Ploegh denkt dat de al maar dalende effectenbeurzen eveneens een probleem kunnen opleveren voor de bankverzekeraars. "Ik denk dat het bij Aegon nog wel zal meevallen. Aegon heeft namelijk relatief weinig aandelen in portefeuille die voor het risico van Aegon zelf zijn. De impact in het geval van ING zal beduidend groter zijn, omdat die meer aandelenbeleggingen voor eigen rekening heeft."

De crisis bij Worldcom treft ook 1100 Nederlandse werknemers van het telecombedrijf. Zij wachten in onzekerheid hun lot af. Ondanks het aangekondigde ontslag van 17.000 werknemers, dat overeenkomt met ruim 20% van de werkgelegenheid bij Worldcom, was er volgens een woordvoerster gistermiddag in Amsterdam nog niets vernomen van het Worldcom-hoofdkantoor in de VS. Bijna al het Nederlandse Worldcom-personeel ging gisteren aan het werk. Naast een kantoor in Amsterdam heeft het telecombedrijf ook nog een technische afdeling in Rotterdam, waar enkele mensen actief zijn.

Mocht Worldcom aan de schulden bezwijken, dan kunnen zakelijke klanten van het telecomconcern in de problemen komen. Worldcom verzorgt vergelijkbare netwerkdiensten als het inmiddels failliete KPNQwest.

Zie verder pagina 31 en 33



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.