AMSTERDAM - 'Go for growth' staat te lezen op lange vaandels die aan de hoge muren van de beurshal hangen. Die groei konden optiehandelaren gisteren op hun buik schrijven. De AEX-index ging in de ochtend bijna net zo hard onderuit als het imago van de ex-lijsttrekker van de PvdA, Ad Melkert, vlak voor de verkiezingen. Worldcom was de boosdoener. Een handelaar spreekt van 'maffiapraktijken'.
Een optiehandelaar sprak schande over de dubieuze boekhoudpraktijken van bedrijven. "Het is pure oplichterij, je reinste maffiapraktijken. Miljarden die gewoon verdwijnen omdat er met de cijfers wordt geknoeid. Een aandeelhouder weet toch niet meer waarin hij wel en waarin hij niet moet beleggen?"
Worldcom was in een reeks het volgende bedrijf dat met de billen bloot moest. "Voordat het nieuws over Worldcom bekend werd, zetten de beurzen in de VS al een daling in en niemand wist waarom. Blijkbaar waren er al partijen die wisten dat Worldcom met dit nieuws naar buiten zou komen. Dat riekt naar voorkennis", vervolgt de handelaar.
Het geknoei bij Worldcom sleurde de AEX-index met zich mee, wat de index in één klap 6,6% kostte en handelaren zetten met klamme handen hun miljoenenorders op het net. "Vanochtend sloeg de paniek toe", zegt de handelaar. Een haperend automatiseringssysteem vergrootte de hectiek alleen maar.
De beurshandelaren durven niet te zeggen of de tuimeling van de afgelopen tijd de bodem heeft bereikt. "Het is in ieder geval geen kopersmarkt omdat onzeker is of de beurs hierna weer omhoog zal gaan. Er kan altijd nog meer rottigheid komen."
Dat beaamt ook een andere handelaar. "Wie weet of er nog meer lijken uit de kast komen. En hoe weten we welke bedrijven nog betrouwbaar zijn?" De rally's waarbij de koersen dan weer een duikeling maken en dan weer omhoog krabbelen, komt de business van de handelaars niet ten goede. "Beleggers krijgen koudwatervrees en stappen eruit."
Crisis of geen crisis, handelen maakt hongerig. Was de hamburgertent aan de overkant van Beursplein 5 beursgenoteerd geweest, dan hadden beleggers daar een veilig heenkomen kunnen vinden. Dit eethuis deed goede zaken. Wat handelaren kwijtraakten op de beurs, leken ze te compenseren met grote plastic zakken vol hamburgers, cola's en salades. Later op de dag herstelde de AEX-index. Een van de handelaren: "Na zo'n roerige dag heb je twee opties. Of je zit een uur lang als een zombie op de bank of je blaast even stoom af in de kroeg."