De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bloed op het Damrak
   
 

AMSTERDAM - Op het Damrak vloeide het bloed gisteren rijkelijk. Boekhoudkundige fraude bij Worldcom, een steeds goedkoper wordende dollar en een winstwaarschuwing van Alcatel bezorgden beleggers kopzorgen. Het eerste halfuur was de onrust het grootst. Na een half uur stond de toonaangevende AEX-index op 395,17 punten. Dat was 6,6% lager dan het slot van dinsdag. Toen was er sprake van echte paniek, aldus handelaren.

Dramatischer dan dat werd het niet. Maar goed kwam het niet meer. Van de 50 belangrijkste fondsen van de Amsterdamse beurs, wisten er gisteren slechts 8 hoger te eindigen. De AEX-index sloot 2,4% lager op 413,17. De midkapindex verloor 1,7% op 440,49. "De schrik zit er goed in", aldus een handelaar na sluiting van het Beursplein.

Het meeste bloed vloeide bij de belangrijkste automatiseerders. Getronics (-6,8% op €1,64), PinkRoccade (-9,3% op €7,65), Ordina (-8,1% op €6,85) en CMG (-7,6% op €1,47) waren de grootste dalers van de dag. CMG werd daarbovenop verwijderd uit de Euronext 100-index, waarin de 100 belangrijkste bedrijven van de beurzen van Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs zijn opgenomen.

Philips kampt met de dalende beurswaarde van zijn deelnemingen in automatiseerder Atos Origin, mediaconcern Vivendi Universal en telecomtechnologieproducent JDS Uniphase. Een woordvoerder sprak gisteren berichten tegen dat Philips al aan het einde van het lopende kwartaal gaat afboeken op de deelnemingen. Volgens de zegsman zal het concern, zoals eerder aangekondigd, aan het einde van het derde kwartaal bekijken of de boekwaarde van de belangen nog overeenkomt met de realiteit.

Daarnaast verlaagde Deutsche Bank beleggingsadvies voor de aandelen Philips van 'kopen' naar 'market performer'. Philips moest 4,2% inleveren op €25,92.

Bedrijven die sterk afhankelijk zijn de hun Amerikaanse inkomsten, verloren flink terrein. Zo moest Ahold, dat 60% van zijn omzet uit de Verenigde Staten haalt, 4% terug op €19,60. Beursbedrijf Van der Moolen verloor 7,1% op €20,20.

Dit bedrijf is voor 87% afhankelijk van zijn Amerikaanse inkomsten.

De financiële waarden gingen onderuit als gevolg van de boekhoudtrucs van Worldcom. Vorderingen op Worldcom zullen waarschijnlijk moeten worden afgeboekt als oninbaar. Verzekeraar Aegon, die in het eerste kwartaal al een voorziening van een paar honderd miljoen dollar trof in verband met de problemen rondom deze Amerikaanse telecomgigant, leverde 3% in op €19,20. Volgens handelaren zou ING een soortgelijke voorziening als Aegon nemen.

ABN Amro verloor 3,1% op €17,22. Het bedrijf neemt een voorziening van maximaal €100 miljoen in verband met Worldcom. Analisten van UBS Warburg verlaagden het koersdoel voor de grootbank van €24,50 tot €22,50.

Buhrmann liet analisten eerder deze week weten dat de de resultaten van de de divisie Office Products, die goed is voor tweederde van de omzet, in de afgelopen maanden niet verder verslechterden. De bodem komt volgens analisten van Effectenbank Stroeve in zicht. Ze wijzen er echter op dat de afhankelijkheid van de dollar nu ongelegen komt, gezien de verzwakkende positie van de Amerikaanse munt. Toch pakte het aandeel er 0,9% bij op €8,98.

De aandelen van supermarktorganisatie Laurus verloren gisteren 4,8% op €1,39. De Franse supermarktorganisatie Casino dreigde zijn handen van Laurus af te trekken als de Ondernemingskamer zou besluiten grootaandeelhouder Eric Albeda Jelgersma meer tijd te geven een alternatief te vinden. Maar de Ondernemingskamer vond dat de grootaandeelhouder onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat er meer tijd nodig is voor een reddingsplan. Nabeurs werd bovendien bekendgemaakt dat Laurus is verwijderd uit de Next 150-index van Euronext.

Winnaar van de dag was ASM International. Het bedrijf kreeg er 3,3% bij op €15,81. Het bedrijf verwacht dat het verlies over het tweede kwartaal van dit jaar lager zal zijn dan €8 miljoen. De omzet zou in dit kwartaal de €130 miljoen overstijgen. Het bedrijf signaleert een duidelijke toename van de orderinstroom.

Op de lokale markt moest Heijmans 2,1% prijsgeven op €24,14. Het is onduidelijk of de Brabantse bouwer het Gelderse Dubbers Malden en het Duitse Franki Grundbau nog kan inlijven nu de overname van delen van Philipp Holzmann is afgeketst.

De twee bedrijven zijn onderdelen van de failliete Duitse bouwreus. Volgens Heijmans komen de ondernemingen gewoon in handen van de Brabanders. Maar de bewindvoerders van Holzmann lieten weten dat de overname van de winstgevende bedrijven Dubbers Malden en Franki Grundbau in een nieuw daglicht komt te staan.

"De verkoop van deze bedrijven aan Heijmans staat niet vast", aldus de bewindvoerder gisteren in het vakblad Cobouw.

Kantoorinrichter Samas boekte een flink hoger dan verwachte jaarwinst van €19,5 miljoen. Analisten hielden rekening met een winst van circa €13 miljoen. Het nieuws kon een val van het aandeel met 3,4% tot €8,50 echter niet voorkomen. Voor dit jaar doet het bedrijf nog geen uitspraken over de winstverwachtingen.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.