De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Cuba wil 'eeuwig' socialisme

Van onze correspondent

   
 

HAVANA - De Nationale Assemblee van Cuba is bijeengeroepen voor een buitengewone vergadering die tot doel heeft de grondwet zodanig te wijzigen dat de vereeuwiging van het socialistische staatsbestel is verzekerd.

De bijna 600 afgevaardigden die bijeen zijn in Havana, luisterden gedurende twee dagen naar zeker 100 gelijkluidende toespraken, waarbij geen van de sprekers een kritische kanttekening durfde te plaatsen bij het initiatief van president Fidel Castro.

Het staatshoofd gaf eerder dit jaar alle socialistische basisorganisaties van het land opdracht om adhesiebetuigingen in te zamelen voor de grondwetswijzigingen. Al of niet onder dwang tekenden ruim acht miljoen Cubanen voor het plan om Castro's politieke levenswerk tot het einde der dagen te behouden. Opdat de hele bevolking de beraadslagingen in de hoofdstad via de staatstelevisie kan volgen, is een vakantie van drie dagen afgekondigd.

Castro's opmerkelijke initiatief is een reactie op het zogeheten Varela Project van een groep dissidenten, die probeerde middels het inzamelen van handtekeningen een referendum te forceren over de politieke toekomst van de eilandstaat. In het openbaar deden de autoriteiten dit initiatief weliswaar geringschattend af als het werk van enkele 'ongevaarlijke sukkels', maar binnenskamers baarde de hardnekkige strijd van de dissidenten wel degelijk zorgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Perez Roque verklaarde dat het hermetisch dichttimmeren van de grondwet vooral tot doel heeft om de revolutie te behouden wanneer de huidige generatie leiders is verdwenen en het bestel niet langer kan behoeden voor aanslagen door landverraders.

De bewindsman zei dat Cuba met de grondwetswijziging een herhaling wil verhinderen van de situatie zoals die zich voordeed in de Sovjet-Unie. "Hoewel driekwart van de bevolking daar destijds de socialistische eenheidsstaat wilde behouden, kon dat niet voorkomen dat het land uiteenviel en de verworvenheden van de revolutie teloorgingen", aldus Perez Roque.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.