De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Taaltoets voor
alle kleuters

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Kleuters die voor het eerst naar de basisschool gaan moeten een verplicht taal-examen afleggen. Als blijkt dat de kinderen de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen en een taalachterstand hebben dan volgt verplicht bijles zodat mede-klasgenootjes niet de dupe hiervan worden.

Behalve de begintoets zal ook een eindexamen worden geïntroduceerd zodat de voortgang van leerlingen en daarmee de toegevoegde waarde van de school kan worden gemeten.

De onderhandelaars Balkenende (CDA), Zalm (VVD) en Herben (LPF) willen dat precies duidelijk wordt met het nieuwe systeem of de basisscholen kwalitatief goed onderwijs geven, zo blijkt uit het concept-regeerakkoord van de drie beoogde coalitiepartijen.

Momenteel wordt er bij extra steun voor allochtone leerlingen gekeken naar de afkomst van de ouders, maar de komende jaren wordt de prestatie van de leerling bepalend. Alle kinderen krijgen een onderwijsnummer, waardoor hun prestaties nauwgezet kunnen worden gevolgd.

Verder wordt ook het verplichte karakter van het huidige omstreden 'studiehuis' en de basisvorming in het voortgezet onderwijs afgeschaft. Scholen moeten zelf voor een belangrijk deel hun lesprogramma kunnen samenstellen, is het idee.

Voor allochtonen met een uitkering, die in Nederland zijn gevestigd, wordt een inburgeringscursus alsnog verplicht als hun kennis van ons land en van de Nederlandse taal onvoldoende is. Wie weigert mee te doen aan de cursus wordt gekort op zijn uitkering.

Om de integratie tussen allochtonen en Nederlanders te stimuleren wordt een verdere groei van woonwijken met voornamelijk allochtonen beperkt door spreiding van de volkshuisvesting en de bouw van meer gevarieerde woningen.

De huidige budgetten om zieke mensen aan het werk te helpen wordt flink teruggedrongen. Op de zogenaamde reïntegratiebudgetten wordt maar liefst

850 miljoen euro bezuinigd.

Ondanks het feit dat er duizenden extra agenten bijkomen zal het nieuwe kabinet de inzet van de politie gaan beperken voor grootschalige commerciële publieksactiviteiten. Als er onvoldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen door de organisatie van een evenement kunnen er kosten worden doorberekend voor de politie-inzet en ook zal een vergunning gemakkelijker kunnen worden geweigerd.

Verder zijn de partijen overeengekomen dat verslaafden die steeds opnieuw misdrijven plegen verplicht kunnen worden af te kicken. Ook jeugdige criminelen worden hard aangepakt. "Toegeeflijkheid, begrip en terughoudendheid hebben bij de aanpak daarvan tot dusver weinig effect gesorteerd," aldus het concept-regeerakkoord.

Opvallend is verder dat het automatisme dat werknemers op hun 65e stoppen met werken gaat verdwijnen. "Aan werknemers zou meer ruimte gegeven kunnen worden om zelf te bepalen of zij - al dan niet in deeltijd - willen doorwerken na hun 65e." De sollicitatieplicht voor ouderen van 57½ wordt weer ingevoerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.