De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'We maken die
Brazilianen gek!'

   
 

DEN HAAG/ROTTERDAM - Het voetbalelftal van Turkije gaat vandaag winnen van Brazilië, daar zijn ze zeker van. De 'schande' van het eerdere 2-1 verlies, met twee onterechte rode kaarten en een onterechte strafschop, wordt definitief uitgewist. Met 3-1 nog wel. En met doelpunten van Mansiz.

Turken in Rotterdam en Den Haag maken zich massaal op voor wat tot nu toe wordt gekenmerkt als 'de wedstrijd van het jaar', het halve-finaleduel tegen de Gele Kanaries. "We maken ze gek. Die groepswedstrijd was niet eerlijk. Daardoor zullen wij nu nóg gemotiveerder zijn."

In het Turkse café/restaurant Safram van Orhan Karakus aan de Schiedamse Vest in het centrum van Rotterdam is de temperatuur een dag voor de WK-kraker al niet te houden. De oven met kebabvlees draait volop, de klanten bestellen koffie, een schotel of flesje water. Karakus (20) draagt een rood voetbalshirt met in het wit de Turkse vlag. "Brazilië gaat eraan. Het wordt hier een gekkenhuis, maar we houden het gezellig. En na de Brazilianen pakken we ook nog de Duitsers. Dat doen we voor jullie!", zegt hij lachend.

Een van Orhans klanten is de 23-jarige Mehmet Artuk. "Het zal moeilijk worden, want ook Brazilië wil graag wereldkampioen worden. Hoeveel het wordt maakt me niet uit. Als de doelpunten maar komen, dan ben ik allang blij." Zijn favoriet is Emre Belazoglu. "Dat is momenteel de beste voetballer van Turkije."

Bij im- en exportwinkel Güven van Orhans vader Ali (57) lopen Turkse mannen én vrouwen in en uit om een nationale vlag of een shirtje te kopen. "Ik heb er in korte tijd al meer dan 4000 verkocht, maar er is momenteel moeilijk aan te komen. In Turkije is zelfs een textielfabriek, die al tien jaar dicht was, speciaal open gegaan om aan de vraag naar voetbalshirts te kunnen voldoen."

Wat Ali betreft mag Turkije wereldkampioen worden. "Dan verdien ik er tenminste nog een tijdje aan", zegt hij lachend, terwijl hij een donkerrode vlag inpakt voor een Turkse vrouw.

Ook de Turkse bevolking van Den Haag kijkt reikhalzend uit naar de wedstrijd van vanmiddag. Uitbater Ismail Hakki Kaya van restaurant Bulvar aan de Stationsweg hangt de Turkse vlag uit. "Turkije moet gewoon winnen. Maar ik ben al trots dat we zover zijn gekomen."

Verkoper Mehmet van bakkerij Harput aan de Hoefkade duimt ook voor Turkije. "We gaan allemaal kijken, ook al is de winkel dan onbemand. Ik denk dat we tijdens de wedstrijd toch niet veel Turkse klandizie krijgen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.