De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Leipheimer oppermachtig

Van onze speciale verslaggever

   
 

PLATEAU DE BONASCRE - Geen enkel moment is de leidende positie van Levi Leipheimer in de slotetappe van de Route du Sud in gevaar gekomen. Op de slotklim van hors categorie naar Plateau de Bonascre was niemand in staat om bij de Amerikaan weg te rijden. "Het is makkelijker gegaan dan ik vooraf had verwacht", constateerde de Rabo-kopman tevreden na de eerste rittenkoers die hij in zijn carrière op zijn naam schreef.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Bortolami finisht als eerste voor Garate in de Ronde van Zwitserland. De winnaar zal later worden gediskwalificeerd. (Foto: Cor Vos)
De 189,5 kilometer lange rit door de Pyreneeën werd indrukwekkend gecontroleerd door de oranje brigade. Perfect werd Leipheimer bij de laatste col afgezet. In de beklimming van de Col de Chioula waagde de Schot David Millar een aanvalspoging. Maar de ploeg van Joop Zoetemelk, met hulp van Leipheimer zelf, reed probleemloos het gat dicht. Op de slotklim ging eerst Laurent Brochard in de aanval, daarna Dave Bruylandts van Domo-Farm Frites. De Belg kreeg de vrijheid van de Rabo-brigade, die zich vooral richtte op de gevaarlijke mannen voor het klassement.

Zo probeerde Andreï Kivilev diverse keren de leider te lossen. Maar Leipheimer gaf geen meter prijs op de Kazak die vorig jaar deze aansprekende Franse rittenwedstrijd op zijn naam schreef en daarna knap vierde werd in de Tour de France. "Ik wist dat Kivilev het ging proberen, maar heb me geen moment zorgen gemaakt", aldus de Rabo-kopman die dit voorjaar liefst zeven zwaardere kleine etappewedstrijden ter voorbereiding op de Tour reed.

Zoetemelk is de afgelopen vier dagen danig onder de indruk geraakt van Leipheimer. "Vandaag was hij bergop wederom de beste, dat was makkelijk te zien", gaf de assistent-ploegleider aan. "Het is opvallend hoe zelfverzekerd Levi hier fietst. Eerst heeft hij de ploeg laten werken en op het juiste moment heeft hij het zelf afgemaakt. Zoals een kampioen dat hoort te doen. De Route du Sud is al jarenlang een goede graadmeter voor de Tour de France. Onze verwachtingen over de prestaties van Levi in de Tour zijn dan ook gestegen."

Ook voor Erik Dekker was de Route du Sud de laatste test voor de Tour de France. De eerste 120 kilometer werkte hij gisteren in de bergetappe voor Leipheimer. Daarna reed hij in zijn eigen tempo de slotklim naar boven en eindigde in de achterhoede.

Jelle Nijdam begint volgend seizoen met een profploeg. De huidige ploegleider van het team-Bloks heeft daarvoor een budget van €225.000. Het is de bedoeling dat er zo'n vijftien renners voor het profteam van Bloks zullen rijden

De grootste en sterkste wielerploeg van de laatste jaren Mapei verdwijnt van het toneel. Directeur Giorgio Squinzi van Mapei maakte gisteren bekend dat zijn bedrijf de sponsoring op het einde van het seizoen stopt. Directe aanleiding daarvoor zijn de recente dopingaffaires in de ploeg met Stefano Garzelli, Stefano Zanini en Eddy Ratit.

Viatcheslav Ekimov heeft gehoor gegeven aan de oproep van Lance Armstrong (US Postal) om alsnog de Tour de France te rijden. De Rus zette eind vorig jaar een punt achter zijn carrière. In het voorjaar kwam hij tot de conclusie dat hij misschien wel te snel gestopt was. .

Samenstelling US Postal Tour-ploeg: Armstrong, Landis, Hincapie, Ekimov

Rubiera, Heras, Padernos, Joachim en Pena.

Frank Vandenbroucke zal vandaag met Patrick Lefevere van Domo-Farm Frites om tafel zitten. Zijn manager Paul de Geyter verklaarde gisteren dat er spoedig een gesprek met de ploeg zal volgen, die hem in het voorjaar nog ontsloeg nadat er diverse dopingproducten bij het 'enfant-terrible' van de Belgische wielersport werden gevonden. Lefevere verklaarde open te staan voor een gesprek: "De sponsors hebber er in ieder geval geen probleem met een terugkeer van Vandenbroucke."

Route du Sud. Vierde etappe, Luzenac-Plateau de Bonascre: 1. Bruylandts (Bel) 189,5 kilometer in 4.57.58, 2. Perez (Spa) 0.05, 3. Kivilev (Kaz), 4. Zarate (Spa), 5. Goubert (Fra), 6. Vogondy (Fra). Algemeen klassement: 1. Leipheimer (VSt) 14.27.29, 2. Zarate 0.44, 3. Kivilev 0.57, 4. Goubert 1.12, 5. Bruylandts 1.15, 6. Baranowski (Pol) 1.37.

Ronde van Zwitserland. Zevende etappe, Martigny-Vevey: 1. Garate (Spa) 170,9 kilometer in 4.09.31, 2.Cassani (Ita), 3. Aldag (Dui), 4. Hoste (Bel), 5. Loder (Fra), 6. Ludewig (Dui), 10. Boven, 69. Veneberg 5.26, 86. Duijn, 94. Kroon, 101. Van Bon.

Algemeen klassement: 1. Zülle (Zwi) 30.44.15, 2. Dufaux (Zwi) 0.11, 35. Veneberg 34.05, 56. Boven 42.56, 61. Kroon 44.18, 70. Van Bon 51.08, 98. Duijn 1.15.39.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.