De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verlies Korea mag
pret niet drukken

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Varsseveld kan overgaan tot de orde van de dag. De verhoudingen in voetballand zijn weer genormaliseerd: de dappere strijders van Zuid-Korea liggen uit het toernooi en Duitsland is weer eens doorgeslopen naar de finale. Guus kan 'noar huus'.

Vincent Choi blijft na afloop lachen. Samen met zo'n 200 collega's van Samsung Nederland is hij met vier autobussen naar de Achterhoek afgereisd. De multinational heeft op het Kerkplein een groot videoscherm laten installeren, waar Achterhoekers en Zuid-Koreanen er gezamenlijk één groot feest van maken.

Uiteraard vindt Choi het jammer dat Zuid-Korea het onderspit heeft moeten delven. "We hebben eervol verloren. Deze Koreaanse spelers zijn helden."

Varsseveld reageert met on-Achterhoeks temperament op het succes van 'hun' Guus. Zijn ouders en enkele broers wonen er nog altijd. Bij de bloemenzaak kan zelfs een zakje geboortegrond van Guus worden gekocht.

Op het Kerkplein is het waarschijnlijk nooit zo druk geweest. Jong-Bo Kim en Tae-Ho Park, twee studenten van de Universiteit Wageningen, hebben een dagje vrij genomen. "Al had ik niet verwacht dat het zo druk zou zijn", zegt Jong-Bo, terwijl hij op zijn tenen gaat staan om een glimp van het megascherm op te vangen.

Café De Ploeg is afgeladen. Het personeel loopt rond in inderhaast bedrukte T-shirts dat één Nederlander volstaat om de Mannschaft te verslaan. Een Duitse verslaggever bekijkt het tafereel lachend. Nee, hij vreest niet voor zijn auto. "Een paar jaar geleden is-ie in Eindhoven helemaal in elkaar gestampt. Maar het is hier sehr gemütlich." Wat hij van het Duitse voetbal vindt? "Nicht schön, maar wel heel effectief." Hij grijnst.

In Amsterdam klinkt negentig minuten lang 'Dae Han Min Kuk', 'Hup Korea', in een stampvol café Nieuwmarkt. Na het laatste fluitsignaal was het even stil, maar kort daarna mochten Hiddink en zijn spelers rekenen op een ovationeel applaus.

"Deze prestatie is voor de 1400 Koreanen hier van grote betekenis", zegt Lee Ram (35), die op haar tweede als een van de eerste Koreaanse adoptiekinderen naar ons land kwam.

Marijke, die in 1974 als Eun-Ha naar Nederland kwam, zegt: "Hopelijk draagt dit bij aan de verandering van het beeld van de Koreanen als een vreemd Aziatisch volkje dat hondenvlees eet."

Op de Koreaanse ambassade was het een drukte van belang. Ambassadeur Kim Yong-Kyoo zat uren voor de wedstrijd met tal van bekenden klaar voor het scherm.

Wanneer de Duitsers scoren, laten de Koreanen op beschaafde wijze hun ongenoegen blijken. Ambassadeur Kim: "Als we hard oefenen, winnen we het WK in 2006."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.